BN/de Stem

Oude wereld


Dit is de laatste column. Niet van uw columnist, wees gerust. Maar wel de laatste column in de Oude Wereld. De Oude Wereld was overzichtelijk. De Oude Wereld was als de jas van opa: een beetje smoezelig, maar iedereen past erin. Teflon Rutte en Grijnsbeer Samson stonden vier jaar zij aan zij om de Oude Wereld te redden van de ondergang. We overleefden bedelende Grieken, vluchtende Syriërs, schuddende Groningers, graaiende VVD’ers en zelfs een paar Zwarte Pieten. En wat waren het vier mooie jaren.

bndetsem

Komende woensdag is het zo ver, het Grote Feest van de Democratie. De peilers hebben zich suf gepeild en zaten er vast weer flink naast. De lijsttrekkers hebben baby’s en bejaarden met poepluiers en bingokaarten opgetild, geknuffeld en gestreeld. Het heeft ze niets opgeleverd. En de journalisten organiseerden debat aan debat totdat iedereen oververzadigd was van zovele sterke meningen. Het bleek allemaal niets te helpen.

Volgende week zal blijken, dat de Revolutie begonnen is. De Revolutie van de Onderbuik, die borrelt en gist bij woorden als immigranten, Islam en Europa. De Revolutie van de Onderbuik, die zich niet laat leiden door rationele gedachten of strategische overwegingen, maar door woede, en woede alleen. De Onderbuikers, ze weten niet precies wat ze moeten vrezen, in hun warme woningen, met hun warme maaltijd op schoot, klaar voor een avondje Netflixen. Maar bang zij ze. En die buitenlanders, die moeten eruit.

Ik zit me nu al op te vreten als ik aan het lachende gezicht van Sybrand Buma denk, de incarnatie van zelfvervuld Nederlands cultuurchristendom. Zijn christendemocraten zitten op rozen, drinken uit gouden bekers, want links of rechts is ze om het even. Ze buigen naar rechts voor een gure coalitie van marktprofeten en privatiseringsmanagers. Ze hangen even makkelijk naar links voor de benevelde utopie van een eerlijke samenleving. En Buma maar grijzen. Hij heeft zijn buik er vol van.

Als u wakker wordt donderdag, wakker uit de droom over een Nieuwe Wereld, denk dan even aan uw columnist. Ook hij is ontwaakt. Slaap zacht.

Bron: BN/de Stem

Advertenties