De VVD plaatste gisteren (maandag) een grote advertentie in de Nederlandse kranten. Een presidentieel kijkende Rutte legt aan het volk uit wat hij met ons land wil bereiken als de kiezer hem een derde termijn gunnen. Jammer dat Rutte’s taal vooral over wij-versus-zij gaat.

De VVD plaatste gisteren (maandag) een grote advertentie in de Nederlandse kranten. Een presidentieel kijkende Rutte legt aan het volk uit wat hij met ons land wil bereiken als de kiezer hem een derde termijn gunnen. Jammer dat Rutte’s taal vooral over wij-versus-zij gaat. En ronduit gevaarlijk is dat die ‘zij’ niet met naam en toenaam genoemd worden, maar alleen gealludeerd. Alsof het gaat om een vloek of een lelijk woord, dat een net mens niet hoort uit te spreken, of dat het onheil alleen maar oproept.

Let maar eens op. Het gaat de hele tijd over ‘zij’. Ik citeer: “Sommige mensen die zich armzalig gedragen. Mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen. Die van mening zijn dat ze altijd maar voorrang hebben. Die afval op straat dumpen. Die conducteurs bespugen. Of die in groepjes rondhangen en mensen treiteren, bedreigen of zelfs mishandelen. Niet normaal.” Deze categorie ‘ongewensten’ is de minst controversiële van Rutte’s tirade. Het gaat om asociale mensen die de publieke ruimte terroriseren. Het komt vaak genoeg in het nieuws.

Maar dan gaat onze premier verder. En ik citeer weer: “We voelen een groeiend ongemak wanneer mensen onze vrijheid misbruiken om hier de boel te verstieren, terwijl ze juist naar ons land zijn gekomen voor die vrijheid. Mensen die zich niet willen aanpassen, afgeven op onze gewoontes en onze waarden afwijzen. Die homo’s lastigvallen, vrouwen in korte rokjes uitjouwen of gewone Nederlanders uitmaken voor racisten. Ik begrijp heel goed dat mensen denken: als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat. Dat gevoel heb ik namelijk ook. Doe normaal of ga weg.”

En nu zien we voor ons geestesoog ineens niet meer de aso op de hoek van onze straat. We zien nu gesluierde vrouwen, bebaarde zelfmoordterroristen, en homohatende, slecht Nederlands pratende moskeebezoekers. En waar de conducteur spugende, afvaldumpende aso’s mochten blijven, moet deze categorie het land verlaten. Misschien omdat de eerste aso’s roomblanke Nederlanders zijn met oer-Nederlandse namen als De Boer en Nelissen. Misschien omdat de tweede andersgekleurde nieuwe Nederlanders zijn met vreemd klinkende namen als Achmed en Mohammed.

Rutte probeert de schone schijn nog op te houden: “De oplossing is niet om dan maar groepen mensen over één kam te scheren, uit te schelden of hele groepen simpelweg het land uit te zetten.” Maar feitelijk is dat wel wat Rutte wil. Zijn hele ‘brief’ bestaat uit het creëren van twee groepen die hij tegen over elkaar zet. ‘Wij’ die ‘ons’ land willen opbouwen, netjes discussiëren, pal staan voor onze (lees: atheïstisch-liberale) waarden en normen. Daar tegenover staat een ‘zij’ die maar één doel hebben, het vernietigen van onze samenleving zoals wij die kennen. En eigenlijk is er maar een optie: het verwijderen van deze vreemde elementen uit onze samenleving.

De ‘brief’ van Rutte is geen VVD-campagne, maar een liefdesbetuiging aan Geert Wilders.

Bron: Tilburg Cobbenhagen Center

Advertenties