BN/de Stem

Stem


De zanger Nick Cave verloor in 2000 zijn zoon Arthur aan een noodlottig ongeval. De pijn maakte Cave’s stem nog melancholischer. In zijn Jesus Alone (2016) zingt hij zijn zoon toe: my voice is calling you. Een antwoord blijft echter uit, Arthur is geen Lazarus en Cave geen Jezus. 2016 was het jaar van de dode zangers. Een eerbetoon.

Het afgelopen jaar belde God naar vier van zijn favoriete zangers. Helaas voor ons namen ze alle vier op: David Bowie, Leonard Cohen, Prince, George Michael. Geen heiligen met een eigen beeld in elke kerk. Maar honderdduizenden kaarsen branden in hun herinnering.

David Bowie zag de schoonheid wel in de Lazarusfiguur. In het gelijknamige nummer uitgebracht vlak voor zijn dood, zingt hij over de grens van de dood heen: Lazarus, Look up here, I’m in heaven. En ironisch voegt hij eraan toe: Everybody knows me now. De dood is de ultieme celebrity maker: de dood maakt pas echt onsterfelijk.

Ook Leonard Cohen maakte zich gereed. In You want it darker zingt hij enigszins cynisch over de devotie van miljoenen gelovigen richting een God die weigert in te grijpen: A million candles burning for the help that never came. Tegelijkertijd legt hij zijn lot in handen van zijn God: Hineni, my Lord, ‘ik ben gereed, mijn Heer’.

Als God leeft, machtig is en liefde, waarom dan het lijden? De klassieke vraag die elke theoloog tot waanzin drijft. George Michel zei het in 2005 met een verwijzing naar twee van zijn voorgangers, in John and Elvis are dead: ‘Als Jezus Christus ons gaat redden van onszelf, hoe komt het dan dat vrede, liefde en Elvis allemaal dood zijn?’

En toch. Je weet het maar nooit. Prince coverde in 2005 het christelijke What If?: ‘Wat als Hij zijn plek in de geschiedenis inneemt naast alle profeten en koningen die ons liefde leerden en in vrede kwamen?’ Ja, wat dan inderdaad? Dan blijft er niets van het christendom over. ‘Maar wat als je je vergist?’, echoot Prince in mijn oor.

Zij zien nu van aangezicht tot aangezicht. En mijn stem roept naar jullie.

Bron: BN/de Stem

Advertenties