Interviews & quotes

‘Ik hoef je mening even niet te zien’


Nieuwwij.nl vroeg me over mijn Facebook-vrienden. En daar heb ik best een mening over. ‘Ik vind je best aardig, maar ik hoef je mening gewoon even nietr langer te aanschouwen’.

Zie je je facebook-vrienden ook als vrienden of…?

“Ik zie mijn facebook-vrienden voornamelijk als ‘relaties’ in de zakelijke sfeer, behalve als ik ze uit het ‘gewone leven’ ken en daar een band met ze heb.”

Hoe divers is je vriendengroep?

“Uiterst divers. Van rechts-extremistische schreeuwkatholieken via lieftalige atheïstische academiehindes tot algemeen beschaafde zweefmolenliteratuurlezers. De diversiteit onder mijn facebook-vrienden is veel groter dan die in mijn dagelijks leven.”

Ben je wel eens door mensen ontvriend of heb je wel eens mensen ontvriend?

“Of ik ooit ontvriend ben, weet ik niet. Ik check dat nooit. Ik heb zelf wel eens mensen ontvriend, of omdat ik de bedreigingen en vuilspijterij echt niet meer aankon, of omdat ik de zoveelste tirade van moslims-gaan-alle-christenen-DOODMAKEN intellectueel en emotioneel echt niet meer aankon. Niet persoonlijk bedoeld: ik vind je best aardig, maar ik hoef je mening gewoon even niet langer te aanschouwen.”

Wat doe je met de kritiek die er op facebook is op jou of jouw ideeën?

“Ik probeer er zo weinig mogelijk op te reageren. Als je op facebook zit en je hebt een semi-bekende status omdat je wel eens iets intelligents probeert te zeggen in de krant of op de televisie, dan voelen een heleboel mensen, het liefst mensen die jou niet persoonlijk kennen, de behoefte om eens lekker enorm graag commentaar op je te gaan leveren, commentaar van het allerergste soort.

Dat is dus niet het commentaar dat uit tweelettergrepige scheldwoorden bestaat, maar van die commentaren die vooral tot uitdrukking willen brengen hoe bezorgd men wel is om de dwalingen die ik publiekelijk bega. Nu wil ik niet ontkennen dat ik ook wel eens dwaal, dwaallichtjes zijn mijn favoriete huisdieren, maar die pseudo-bezorgde kritiek voelt als een Samson in een VVD-kabinet: eerst leuk, maar uiteindelijk heb je er schoon genoeg van.”

Zijn er dankzij facebook nieuwe relaties/contacten/vriendschappen ontstaan?

“Via facebook ben ik inderdaad nieuwe mensen tegengekomen, voornamelijk journalisten en mede-academici, soms ook bijna vergeten familie. En soms levert dat mooie dingen op.”

Bron: Nieuwwij.nl

Advertenties