BN/de Stem

Vredevorst


Voor de clown uit Aleppo, die ballonnen blies om de bom tegen te houden die hem uiteindelijk fataal werd. Voor de jongen uit dat rubberbootje op de Middellandse Zee, dat lekgeslagen hem aan de golven offerde. Voor de uitgebuite arbeider uit Katar, die over zijn gebroken rug voetbaltempels schept. Voor de zwever die vergeet in te checken bij de laatste slaapplaats van Amsterdam, en sterft van ongeïnteresseerde kou. Voor hen brandt een eerste kaars.

Voor de christen die op Donald Trump stemde omdat hij vreesde voor het ongeboren leven. Voor de Italiaan die tegen Renzi’s hervormingen stemde uit haat tegen een Europese moloch. Voor de Britse kiezer die stemde voor een Europese uitvaart uit woede om een verloren keizerrijk. Voor de kiezer die PVV zal gaan stemmen omdat hij zich beroofd voelt van zijn korte geschiedenis door Schoorsteenpieten en transgenders. Voor hen brandt een tweede kaars.

Voor de zwarte kansjongere neergeschoten door een blanke politie-agent. Voor de blanke agent die vergeefs zijn stad probeert te verdedigen en daarbij de verkeerde neerschiet. Voor de Israëlische geheime agent die Palestijnse Katyusha-raketten saboteert en daarbij zelf ontploft. Voor de Palestijnse vader die woedend om de moord op zijn zoon Israëlische soldaten met stenen bekogeld. Voor hen brandt een derde kaars.

Voor de angstige christenen in Egypte en Syrië. Voor de lastiggevallen gesluierde moslima’s in Nederland. Voor de getreiterde Joden in Amsterdam. Voor Junaid Jamshed, legendarische Pakistaanse popster, omgekomen in een vliegtuigcrash. Voor het voetbalteam van Chapecoense, dat in een ander vliegtuig hetzelfde lot trof. Voor de rusteloze man die zijn leven voltooid voelt. Voor hen brandt een vierde kaars.

Katholieken steken vier weken voor Kerstmis vier kaarsen aan, elke week een meer. Die kaarsen branden niet voor kerk of paus, maar voor de gewonden en zieken in onze wereld. Kersmis wordt het feest van de vrede genoemd. Niets vreedzamers dan de onschuld van een pasgboren kind. Jesaja zei het al: ‘Want een Kind is ons geboren, een Zoon is ons gegeven, men noemt Zijn naam Vredevorst’. En hoe verlangen wij naar die vrede.

Bron: BN/de Stem