BN/de Stem

Voltooid


Barmhartigheid. Zo verdedigde minister Schippers haar voorstel voor ‘voltooid leven’. Zelden heb ik een woord zo verkracht zien worden.

‘Voor de oorlog is oma met opa getrouwd  / ze heeft achtmaal negen maanden met een kind rondgesjouwd. / Ze heeft de kinderwagen vijftien jaar vooruit gedouwd / nu is ze oud heel oud. / En voor elk kleinkind opnieuw het logeerbed gespreid / maar toen raakte ze de namen en gezichten kwijt / alles kwijt ze is alles kwijt / en nu is ze op de dood na voltooid verleden tijd.’

Zo zong de Haagse cabaretier Harry Jekkers in zijn lied ‘Terug bij af’. Ik moest vaak aan dit bitterzoete lied denken de afgelopen week, waarin de politiek zich boog over ‘voltooid leven’. De christelijke partijen – inclusief CDA en SP – zijn kritisch, de rest zo ongeveer voor. Iedereen moet, aldus de regering, in principe de mogelijkheid krijgen zelf te kiezen om te sterven. Ook zonder medische noodzaak. De ultieme natte droom van elke liberaal: absolute autonomie, tot aan de dood toe.

Anton Grunberg zei het mooi in de Volkskrant. ‘De mens heeft niet gevraagd om te leven. De gedachte dat leven en dood maakbaar zijn, is een ontkenning van het noodlot.’ En precies daar wringt ook voor mij de schoen. Niemand heeft gekozen om geboren te worden, dat is voor jou beslist, door je ouders. Niemand kiest voor de dood, maar de dood kiest voor jou, bij een ongeluk, een ziekte, noodlot. De dood is je laatste minnaar, houdt Herman Finkers ons voor: gevreesd en geliefd tegelijkertijd.

Niemand kiest voor de dood. Deze is altijd een kille pijnstiller voor een groter leed: eenzaamheid, angst, verlies van controle, verlies van betekenis. Mensen de mogelijkheid bieden gemakkelijk te sterven, is geen teken van beschaving, noch een daad van barmhartigheid, maar een steenkoude bevestiging van een negatieve zelfwaardering: u vindt uw leven zinloos? Dat klopt, en het goede nieuws is: we kunnen u helpen. Of, zoals Anton Dingemans in het Trouw-stripje: u hoeft niet dood, maar als u dood wilt, kunnen wij van de gemeente u heel goed helpen.

Barmhartigheid. Zo verdedigde minister Schippers haar voorstel voor ‘voltooid leven’. Zelden heb ik een woord zo verkracht zien worden.

Bron: BN/de Stem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s