BN/de Stem

Kleuter


Lang, lang geleden leefde er in een rustig landje aan de zee een onderminister met de naam Sander. Sander werkte voor het Ministerie van Indoctrinatie, en het was zijn taak om elk jaar opnieuw zoveel mogelijk wilde ideeën over zijn onderwijsminions uit te storten. De onderwijzers in het land smeekten hem om hen zoveel mogelijk met rust te laten, maar Sander voelde dat hij op de wereld was om dingen te veranderen. Niet per se ten goede, maar gewoon: veranderen.

Sander had vooral een hekel aan kinderen die niet opschieten. Kinderen die niet binnen vier jaar hun vervolgopleiding afmaken, kinderen die blijven zitten op de middelbare school, enzovoorts. Dat kost namelijk geld. En geld daar hield Sander meer van dan wat dan ook op de wereld. Luie kinderen, die niet op willen schieten, zijn hem een doorn in het oog. Maar nog erger vindt Sander de docenten die deze luilakken bevestigen in hun luilakkerigheid.

Sander houdt niet van zich vervelen. Dat begon al op de kleuterschool. Sanders ouders en docenten zeiden: misschien moet Sander nog een jaartje extra kleuteren. Dat zal hem veel goed doen. Maar Sander wilde niet extra kleuteren: hij wilde vooruit, de grote wereld in. En zo gebeurde. Helaas moest Sander daardoor zijn hele schoolcarrière op zijn tenen lopen. Daarom werd hij ook onderminister van het Ministerie van Indoctrinatie: om te voorkomen dat anderen meer ruimte en tijd zouden krijgen dan hijzelf had meegemaakt.

Alle gekheid op een stokje. Die Sander is echt gek geworden. Overal in de samenleving horen we mensen verzuchten dat ze het tempo niet meer kunnen bijhouden. Studenten die nergens anders meer tijd voor hebben dan voor het afvinken van collegevakken. Middelbare scholieren die alles wat met kunst en cultuur te maken heeft, laten vallen, want alle aandacht gaat naar taal & rekenen.  Basisscholieren die vaker getoetst worden dan de gemiddelde diabetespatiënt. Kleuters die liefst al direct uit de baarmoeder op school worden geparkeerd.

Sander, Sander, jij kan die kleuterschool nooit meer overdoen. Laat onze kinderen dat ene extra kleuterjaar. En we beloven je voortaan serieus te nemen.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s