NPOradio1.nl

Schippers moet op reli-cursus


Maandagavond sprak minister Schippers de H.J. Schoo-lezing uit, vol van normen en waarden. Nu is het op zich een uitstekend idee dat liberalen zich weer gaan herinneren dat hun ideaal niet vanzelfsprekend is. Helaas zijn de liberalen dit register wat ontwend, want wat een hoeveelheid clichés en dommigheden kwamen er in Schippers’ lezing voorbij. Ik mag vast een voorbeeld geven.

Schippers zei: “Wij dachten: onvrijheid, dat spreekt niemand meer aan. Dat waait vanzelf weer over. Religie is achterhaald, in ieder geval in de vorm van een voorgeschreven leven, zoals de Bijbel, of de Koran. We zijn wakker geschud.” En dat haar sluimertoestand voorbij is schuift ze vooral op het conto van het salafisme.

Zucht. Dit gaat op zoveel verschillende niveaus zo verschrikkelijk fout, dat ik als zelfbewust katholiek gelovige niet weet waar ik moet beginnen. Het is met liberalen en religie toch een beetje als met protestanten en de Bijbel. Ze kennen ’m vast, maar ze snappen d’r niets van (vrij naar Herman Finkers). Wat een religieuze onbenulligheid. Een close read:

Seculier eiland

Schippers gooit onvrijheid en religie op één hoop, terwijl zo’n beetje elke gelovige – uw onwaardige dienaar incluis – zal betogen dat hij zich door zijn of haar religie juist bevrijd voelt van een heleboel zaken. Schippers meent dat religie achterhaald is. Voor steeds meer mensen in West-Europa mag dat zo lijken, maar op wereldniveau speelt religie voor miljarden mensen een belangrijke rol. Wij zijn een seculier eiland in een oceaan van religiositeit. Schippers definieert religie als een door de Bijbel/Koran voorgeschreven leven. Maar juist daar is binnen de religies zo’n discussie over: hoe vertaal je de oude verhalen en voorschriften naar een nieuwe tijd.

Bovendien tuint Schippers in de val dat met de angst voor het islamitisch geïnspireerd terrorisme, niet alleen de islam, maar ook religie als geheel verdacht is geworden. Grappig detail is dan wel weer dat liberalen altijd spreken over islam en christendom, over Koran en Bijbel, maar nooit over jodendom en Thora. Nee, christenen en moslims bashen is geen probleem voor de liberalen, maar zeg niets over de Joden, want holocaust, concentratiekampen, de staat Israël, enzovoorts. Terecht overigens.

Minister Schippers, graag bied ik mijzelf en 99 andere medegelovigen in God/Adonai/Allah aan om u enige basale kennis aan te reiken. U hebt het dringend nodig.

Bron: NPOradio1.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s