BN/de Stem

Leeuwenwelpen


Leeuwenwelpen worden ze genoemd. En dan heb ik het niet over de lokale padvindervereniging. Het gaat om jonge mannen – 14 à 15 jaar – die door IS worden ingezet als zelfmoordterrorist. De afgelopen weken hebben meerdere welpen in actie gezien, de laatste in Kirkuk. Het zijn nog kinderen. Check hun foto’s maar op internet. Half in het Westen, half in een crimineel kalifaat. Met hun Messi-tshirts en iPhones in de ene hand, de ontsteking van hun bomgordel in de andere.

Het doet me denken aan die door merg en been gaande beelden van Adolf Hitler, die trillend van de Parkinson enkele pubers uit de Hitler Jugend grootmoedig op de wang klopt. Het zijn kinderen nog, 14 à 15 jaar: gewapend, gedecoreerd en bloedfanatiek. De beelden spreken voor zich. In de grote blauwe ogen van deze superarische kinderen zie je een mengeling van trots te strijden voor het vaderland en een evengrote angst voor de dood die deze strijd met zich mee brengt.

Het is overigens opvallend dat in de diverse mediaberichten gesproken wordt over ‘gedrogeerde’ kinderen. Ook de verbijsterde familie van de minizelfmoordterroristen nemen ’t vaak in de mond. Of andere termen, die hetzelfde betekenen: gek geworden, gehersenspoeld, voorgelogen, geïndoctrineerd.

Het doet me denken aan de Middeleeuwse legendes over de Nizarische Isma’ilieten, die tijdens de Derde Kruistochten angst zaaiden in de harten van zowel de christelijke bezetters als hun Islamitische tegenstanders. Van deze ‘Assassijnen’ werd verteld dat hun meester jonge jongens ontvoerde, drogeerde en in een nepparadijs liet wakker worden. Als de drugs uitgewerkt zijn, zijn ze bereid alles te doen dit paradijs terug te krijgen. Historisch niets van waar overigens.

Het is de enige manier waarop wij over dit soort terrorisme kunnen denken, in termen van drugs en manipulatie. We kunnen er niet bij dat mensen ‘met gezond verstand’ tot dergelijke gruweldaden in staat zijn. Dat schopt ons totale wereldbeeld in elkaar. Met drugsgebruikers en gehersenspoelden kunnen we wel dealen, met religieuze fanatici niet. De gruwelijke waarheid is echter dat er geen drugs in het spel zijn, geen waanzin in pathelogische zin, geen hersenspoeling.

Het laatste wat Hitler deed was het inzetten van zijn kindsoldaten. Laten we hopen dat hetzelfde geldt voor IS.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s