BN/de Stem

Touwtrekken


Afgelopen zondag was ik in het Schotse Perth, bij de Highland Games. Kiltdragende Schotse bikkels gooien met boomstammen, hamers en kogels. Andere Schotten fietsen achter elkaar aan op fietsen zonder versnelling of remmen. Het publiek zit gedecideerd en gedisciplineerd achter blauwe koordjes naar de wedstrijden te kijken. Twaalf piper bands spelen gemeenschappelijk het Scotland the brave. Probeer het dan nog maar eens droog te houden.

Maar het hoogtepunt van de dag is het touwtrekken. Dat klinkt in het Nederlands redelijk suf – hoewel er zelfs een nationale sportbond blijkt te bestaan – maar in het Engels als een stuk mannelijker, Tug of War. Acht kiltdragende macho’s, formaat rambo, zetten zich schrap in de Schotse klei. Tien minuten houden de twee team elkaar in evenwicht. Schijnbaar gebeurt er niets. En dan begint één teams ritmisch aan het touw te rukken. De tegenstanders verliest zijn evenwicht, en het touw wordt over de lijn getrokken. Dit alles uiteraard onder toeziend oog van een – eveneens kiltdragende – Britse scheidsrechter, die zijn onafscheidelijke paraplu als finishlijn in het gras heeft gestoken.

En ineens had ik het. Tug of War als Olympische sport. Dat was het al even in de jaren twintig, maar ik wil ’t graag terug. Dan worden die Spelen misschien nog eens het kijken waard. Maar ik voorzie grotere dingen met deze sport. Laten we het spel ook politiek inzetten. Laten we team Mark trekken tegen team Samson. Gek gedraaid liberalisme versus verwaterd socialisme. Politiek was nog nooit zo inzichtelijk. Bijkomend voordeel is dat de heren en dames (touwtrekken is ook een damessport) politici zich dan niet hoeven te bekommeren om de wil van het volk. Dat staat erbij en kijkt ernaar. Zo veel zal er ook niet veranderen.

Maar laten we nog groter denken. Team Naakt Westen tegen team Gesluierd Oosten. Aan de ene kant trekken Merkel, Hollande en Rutte. De Briste May staat er boos naast te kijken. Zij wil niet meer meespelen. Obama staat als een gek zijn team aan te vuren met holle frases als Yes we can! Tegenover staan vier ninja-imitatoren in inwisselbaar zwart te zeulen aan hetzelfde touw, terwijl Assat en Erdogan tegenovergestelde instructies roepen.

Touwtrekken, dat gaat nog eens groot worden.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s