BN/de Stem

Poes


Wist u dat poezen Gods favoriete dieren zijn? De christelijke traditie is daar nochtans zeer helder in. Zo schreef Tertullianus van Negora als in de 3e eeuw over de schepping van de kat. In zijn ‘Over de geboorte der schepselen, dieren en demonen’ citeert hij uitgebreid uit een verloren Koptisch manuscript uit de 3e eeuw. Dit manuscript (# 33 in de editie van Chelzen-Mabacher) vertelt dat God de Vader tijdens zijn scheppend werk alle dieren bepaalde eigenschappen gaf. Aan leeuwen moed. Aan kraanvogels elegantie. Aan olifanten een ijzeren geheugen.

Aan het einde van zijn scheppend handelen had God alle dieren voorzien. Alle eigenschappen waren verdeeld. Slechts één hoopje was overgebleven. Een beetje schattigheid bleef over. En God sprak: ‘Laat ons een dier maken, niet naar ons beeld en gelijkenis, maar louter om schattig te zijn’. En zo schiep God de poes. En zo is de poes het enige levende wezen dat louter bestaat om schattig te zijn.

Er is een nog bekendere variant van dit verhaal, te vinden in het derde Supplementum van de Immobilia van de heilige Nicodemus van Acre, gebaseerd op een Syrisch bijbelcommentaar op Genesis 1. Volgens deze versie zou God tijdens het scheppen van de wereld voortdurend zijn lastig gevallen door de pre-existente Logos, beter bekend als Jezus. Jezus vroeg zijn Vader of hij ook niet eens wat scheppen mocht. God de Vader vond dat maar een matig goed idee. Scheppen is een tricky business.

Maar ’s nachts, toen God in een diepe slaap was gevallen, besloot de Zoon toch maar een poging te wagen. En uit het niets schiep hij een klein, warm bolletje pluis. Het snorde en knorde behaaglijk. Jezus was trots op zijn schepsel en liet het vol trots aan zijn Vader zien. ‘Wat is dat?’ vroeg God? Jezus dacht even na: ‘Weet ik eigenlijk niet.’ – ‘Wat doet het precies?’ vroeg de Vader. ‘Niets eigenlijk,’ reageerde Jezus. ‘Waarom heb je het dan gemaakt?’ vroeg God enigszins geïrriteerd.

Toen sprong het wezen uit Jezus’ armen, liep naar de Vader toe en schuurde tegen zijn benen. God raapte het diertje op dat luid spinnend zijn warme neus tegen zijn wang drukte. ‘Is ie niet schattig?’ aldus de Zoon. En zo werd de poes geboren.

Bron: BN/de Stem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s