BN/de Stem

Pokémon


Officieel is ’t nog te verkrijgen in Nederland, maar dat weerhoudt ons niet massaal de nieuwste rage te downloaden: Pokémon Go. Overal in de publieke ruimte – bij stations, elektriciteitshuisjes, kerkhoven en ziekenhuizen – zie je mensen samenklonteren, door de camera van hun mobieltje de wereld afzoekend.

Dankzij Nintendo weten we dat de wereld vol zit met onzichtbare Pokémon, kleine dierachtige wezentjes die we naar hartenlust kunnen vangen. Kwestie van opzoeken met je mobiel, een pokébal gooien en voila, weer een Pokémon gevangen. Best wreed spelletje eigenlijk. Nintendo doet ons geloven dat de Pokémon graag door ons gevangen genomen worden, en dat ze nog liever tegen elkaar vechten, als wij ze daar opdracht toe geven.

Maar volgens mij zijn het meer een soort digitale slaven, die we naar believen in een klein balletje kunnen opsluiten. En als we ze dan na God-mag-weten-hoeveel-tijd weer uitlaten, doen we dat alleen om ze elkaar te laten afrossen. Het zijn de gladiatoren van de 21e eeuw. En we hopen dat we er niet op een dag achterkomen dat digitaal leven ook een vorm van leven is. #pokémonlivesmatter

Nee, gekkigheid natuurlijk. Maar ik ruik wel een lekker verdienmodel voor Nintendo. Dat moeten ze hebben aangezien het spel zelf gratis is. En die extra’s die je in het spel kan kopen, gaan Nintendo niet de verwachte miljoenen opleveren. Nee, ik zie een wereld voor mij waar grote bedrijven als StarBucks, Mediamarkt en Albert Heijn het Japanse bedrijf gaan betalen om precies in hun winkels een grote hoeveelheid Pokémon virtueel los te laten. Dan loopt de klandizie gewoon vanzelf binnen.

Misschien een ideetje voor de leeglopende kerken van Nederland. Even een kickstarter-campagne ertegen aan, paar ton binnenharken, Nintendo opbellen, en BAM! de Sint-Antoniuskathedraal te Brede en de Sint-Janskathedraal in Den Bosch zitten 24/7 ramvol met nerds van alle rangen, standen, leeftijden en geslachten. Achter het altaar zit een Geodude. En tussen de kaarsen voor het Antoniusbeeld een Charmander. En in het wijwatersvat zwemt een Squirtle.

Onze God is immers ook een god van Pokémon. Misschien is ons universum wel één enorme pokébal. We denken dat dit alles is, maar wacht maar tot we door Hem eruit gehaald worden voor het echte Armageddon.

Bron: BN/de Stem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s