Omar Mateen, een gefrustreerde en boze Amerikaan vermoordde enkele dagen geleden vijftig mannen, zeer waarschijnlijk enkel en alleen omdat ze homoseksueel waren. Volgens Mateens vader en ex-vrouw was Omar op alles en iedereen boos: andersgelovigen, negers, vrouwen en vooral homo’s. Volgens de verhalen zou Omar geknakt zijn toen hij in Florida twee mannen openlijk op straat met elkaar zag zoenen.

De wereldwijde afschuw is een feit. De dolle actie van Mateen betekent, aldus commentatoren en opiniemakers, niet alleen de dood van vijftig bijna willekeurige mensen, maar tevens een aanval op onze vrijheid. De Portland Press Herald verwoordt het fraai:

Mateen viel, aldus deze krant, iedereen aan. Iedereen die open en eerlijk voor zijn geaardheid wil uitkomen. En iedereen die zijn of haar homoseksuele medemens hierin steunt. Het is, aldus de krant, een aanslag op de ‘Amerikaanse waarden’.

Nu denk ik zo maar dat niet elke Amerikaan fan is van openlijke homoseksualiteit. Ik herinner met nog goed dat de federale overheid van president Barack Obama in de clinch lag met diverse Amerikaanse staten over het wel of niet mogen huwen van mensen van gelijk geslacht. Dus of het hier om een ‘Amerikaanse waarde’ gaat weet ik niet, maar ik weet wel dat deze aanslag harder aankomt dan menig andere terreurdaad in binnen- of buitenland.

Homoseksualiteit is namelijk niet louter iets dat moet worden geaccepteerd, maar ook gerespecteerd en zelfs omarmd. De acceptatie en omarming van homoseksualiteit is een lakmoesproef geworden in onze Westerse beschaving. Wie ook maar het geringste voorbehoud maakt als het om de volstrekte gelijkschakeling van hetero- en homoseksualiteit gaat, wordt in feite gediskwalificeerd als serieus te nemen partner in het maatschappelijk debat.

Ik doe geen uitspraak of deze lakmoesproef terecht als zondanig functioneert, dat is voer voor een andere column. Ik meen echter wel vast te mogen stellen dat deze lakmoesproef tegelijk onze achilleshiel zal blijken te zijn. Wie expliciet homoseksuelen aanvalt, doet hiermee inderdaad een aanval op alles waarmee wij ons in het Westen identificeren. De vrijheid om zelf te bepalen wie je bent. De vrijheid om zelf te bepalen op wie je valt. De vrijheid om zelf te bepalen met wie je seks hebt. De vrijheid om zelf te bepalen met wie je gaat trouwen.

Mateen valt die vrijheden aan. Het protest tegen deze gruweldaad is meer dan terecht, maar laat tegelijkertijd zien waar ‘het Westen’ te raken is. Ik ben bang dat ‘Orlando’ slechts de voorbode is van meer geweld tegen homoseksuelen. De terroristen hebben onze achilleshiel gevonden, en zullen er geen enkel probleem mee hebben daar tot bloedens toe op te hakken.

Bron: Blog Tilburg Cobbenhagen Center

Advertenties