In 2014 hield BEAM (het jongerenportaal van de Evangelische Omroep) een grote enquête onder 1900 christelijke jongeren over seks, liefde en relatie. Daar kwamen leuke dingetjes uit voor statistische cijferfetisjisten, zoals: 54% heeft spijt van seks, 43% doet aan zelfbevrediging en 77% vindt dat meiden zich niet ‘te bloot’ moeten kleden. Ik ben dan altijd razend nieuwsgierig waarom die 54% dan spijt heeft, en vooral waar de grens dan zou liggen tussen ‘goed bloot’ en ‘te bloot’, ergens tussen bikini en boerka in, denk ik dan, maar veel helpen doet dat niet.

Ik werd nog nieuwsgieriger toen de jongeren werden bevraagd over seks en de bijbel. Ik geef een paar quotes: ‘Ik snap de onduidelijkheid, want waar begint seks precies? Maar ik ben van mening dat het toch vrij duidelijk wordt als je de hele Bijbel doorleest.’ En: ‘Er wordt op meerdere plaatsen benadrukt dat seks buiten het huwelijk niet de bedoeling is. Het is een “cadeautje van God” waarvan je na het huwelijk samen mag genieten.’

Bijbelse voorbeelden

En dat vind ik dan grappig. God verbiedt seks buiten het huwelijk en te bloot is zondig. Als ik de Bijbel lees – en dat doe ik voor een rooms-katholiek opvallend vaak – dan zie ik toch echt blote mannen en vrouwen onbekommerd rondrennen. In het paradijs van Eden lopen Adam en Eva poedelnaakt en zonder schaamte rond. De schaamte en de kleding komen pas nadat ze ongehoorzaam geweest zijn. En ze schamen zich niet voor hun naaktheid, maar voor hun fout. In Hooglied rennen een jongen en een meisje acht hoofdstukken lang achter elkaar aan. Ze kijken, praten, proeven, ruiken en raken aan. En dat gaat echt heel moeilijk met kleren aan. Geen spoor van schaamte, maar ook geen spoor van huwelijk. Hooglied kent geen huwelijk.

Erfschaamte

Ongedwongen nadenken over seks, erotiek, pornografie en geilheid in combinatie met (de christelijke) God, is echter niet mogelijk. Tweeduizend jaar christelijke traditie hebben een diep wantrouwen achtergelaten tegenover vrouwen, lichamen en seks. En die terughoudendheid en wantrouwen zie je terug in de quotes van de jongeren uit het BEAM-onderzoek, ingelepeld door ongetwijfeld goedbedoelende dominees, priesters en ouders. Net zoals zij door hun opvoeders zijn opgevoed in de ‘schaamte des vleesches’. Dat noem ik ‘erfschaamte’: schaamte voor het eigen lijf dat generatie op generatie is doorgegeven.

Voorproefje van het paradijs

Goede seks, voor een goedbedoelend mens, heeft alles te maken met een onvoorwaardelijke zelfgave, en met het doorgeven van het gekregen leven, als voorproefje van het hemels paradijs. Wie vrijt, geeft zich volledig over aan zijn of haar partner. Geen manipulatie, geen schuldgevoelens, geen boodschappenlijstjes, geen onzekerheid over bultjes, puistjes en scheven tanden. Die overgave aan je sekspartner is onvoorwaardelijk, met het risico dat ze beschaamd wordt, misbruikt, verhandeld, gemanipuleerd wordt. Het zij zo, dat is het risico.

Hemels

Goede seks is het doorgeven  van het gekregen leven. En dan bedoel ik niet (alleen) de seks-is-voor-kinderen-obsessie van de christelijke traditie, maar vooral het inzicht dat je elkaar gekregen hebt. Je krijgt die ander, uit vrije wil, onvoorwaardelijk, als geschenk. Je krijgt die ander van zijn of haar ouders, van zijn of haar vrienden, van God zelf, die allemaal hebben meegewerkt om jouw geliefde die perfecte mens te maken waar jij nu de liefde mee wilt bedrijven.

Goede seks is een voorproefje van de hemelse heerlijkheid. Weet je nog, Adam en Eva, in het paradijs, naakt achter elkaar aan, zonder schaamte? Dat dus. Seks is zo ongeveer het enige in ons leven dat alleen maar nut in en voor zichzelf heeft. Je vrijt omdat je wilt vrijen, niet om carrière te maken, geld te verdienen, et cetera. Het lijkt God zelf wel.

 

Bron: Open Deur