Opinie-artikelen

Religiestress op de TU Eindhoven


De Technische Universiteit Eindhoven heft de subsidie voor christelijke studentenverenigingen op, want die ‘discrimineren’ op basis van religie. Met die redenering is iets heel erg mis.

De Technische Universiteit Eindhoven (TUE) stopt dit jaar met het subsidiëren van de christelijke studentenverenigingen als Emèt Qenee, VGSEi en Ichthus. ‘We zijn een seculiere universiteit en vinden dat we geen verschil moeten maken tussen religies of levensbeschouwingen’, zei universiteitsbestuurder Jo van Ham in deze krant (ND 3 juni). Dat is een vreemde redenatie.

Omdat de TUE graag een seculiere uitstraling wil hebben, stopt ze met het subsidiëren van studentenverenigingen die een duidelijke christelijke signatuur hebben. Feitelijk verwijt de universiteit aan deze verenigingen dat ze discrimineren op basis van geloofsovertuiging. Alsof je als niet-christen geen lid zou mogen worden van VGSEi of Ichthus. Dat zou pas echt discriminatie zijn. Ik weet niet zo goed wat je als moslim- of seculiere student bij zo’n vereniging te zoeken hebt, maar verboden is het zeker niet. De verenigingen staan open voor iedereen die lid wil worden en zich aan de ‘huisregels’ houdt. Net zoals elke andere vereniging.

Homoverenigingen

Wat te denken van studentenverenigingen die zich rond een ander onderwerp verenigen? Denk aan de Utrechtse vereniging Anteros of de Amsterdamse A.S.V.Gay, die beide expliciet opgericht zijn voor homoseksuele studenten. Natuurlijk mogen ook heterostudenten lid worden, maar dat is niet zo waarschijnlijk. Toch hoeven deze verenigingen niet te vrezen voor het intrekken van subsidies. Of denk aan speciale studentenroeiverenigingen als A.S.R. Nereus of R.S.V.U. Okeanos (beide Amsterdam). Natuurlijk kan je ook als niet-roeier vast wel lid worden, maar snugger is dat niet. Toch hoeven deze verenigingen niet te vrezen voor het verwijt van discriminatie.

Nee, er is iets fundamenteels mis in deze kwestie. Volgens mij gaat het om een klassiek ‘gevalletje religiestress’. Alles wat aan religie doet denken, zeker in zijn geïnstitutionaliseerde gestalte, is bij voorbaat verdacht van discriminatie en intolerantie. En onder het mom van ‘seculiere neutraliteit’ wordt elke publieke manifestatie van religie gesloopt. Daarbij vergeten we voor het gemak dat secularisme geen neutrale beweging is, maar sterk ideologisch gekleurd. ‘Neutraal’ bestaat in maatschappelijk en politiek opzicht eenvoudig niet.

Vrees voor islam

Bovendien vrees ik dat het intrekken van de subsidies voor de christelijke studentenverenigingen weleens ‘bijkomende schade’ zou kunnen zijn van een dieperliggende angst. Het aantal islamitische studenten neemt snel toe. Er zijn al islamitische studentenverenigingen in Amsterdam en aan de TU Delft.

Ik ben bang dat veel besluiten in politiek, maatschappij en onderwijs die gericht lijken te zijn tegen christelijke verenigingen en groepen, eigenlijk gericht zijn tegen de opkomst van de geëmancipeerde islam in Nederland. Om te voorkomen dat moslims dezelfde ruimte opeisen – terecht – als hun christelijke collega’s al decennia of eeuwen hebben gehad, moet de gehele ruimte maar worden gesloten.

Eerder moest in de Tweede Kamer, toen de PVV de koran daar weg wilde hebben, ook de kijbel verdwijnen. Op dezelfde manier zie ik het christendom uitgehold worden op het publieke forum. Voor de bühne wordt dat gerechtvaardigd met een beroep op het secularisme. Maar diep verborgen daarachter ligt de angst voor een nieuwe, vitale religie in Nederland, die haar eigen plek terecht opeist.

Mensen van de TUE, draai deze beslissing alsjeblieft terug. Laat zien dat jullie niet aan religiestress lijden.

Bron: Nederlands Dagblad

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s