Dit is de dag, Interviews & quotes, NPOradio1.nl

Racisme is kleurloos


De Zuid-Afrikaanse zanger Steve Hofmeyr sprak uiteindelijk toch in Scheveningen. Het bekende café Dudok in Den Haag trok zich haastig als gastheer terug toen Hofmeyrs reputatie aan het licht kwam. Ons Steve zou zich in zijn thuisland sterk gemaakt hebben tegen het zwarte racisme van het ANC jegens de blanke bevolking. Allemaal waar, maar toch werd ik er een beetje geïrriteerd van. Den Haag is immers de stad waarin t Islamitisch geïnspireerde haatpredikers vrij spel hadden. Hun boodschap is er maar al te vaak ook een van racisme. Waarom zou je tegen blank racisme harder optreden? Racisme heeft toch geen kleur? Beluister ook het interview.

Nu denk ik dat het racisme van blanken jegens de donkergekleurde medemens een veel groter probleem is dan omgekeerd. Maar we moeten niet de ogen sluiten voor het gegeven dat ook andersgekleurde medemensen een instinctieve afkeer kunnen hebben van hun blanke broeders en zusters. Denk aan sommige wijken in wereldsteden, waar je als blanke beter niet komen kunt. Denk aan de discriminatie en racisme tussen Surinamers, Turken en Marokkanen onderling. Denk aan de blanke boeren uit Mugabe’s Zimbabwe die werden onteigend.

Het probleem van racisme is, heel paradoxaal, dat het kleurenblind is. Racisme betekent dat de ene mens zich verheven voelt boven de andere mens, omdat beide een andere ras/huidskleur hebben. Dit etnisch superioriteitsdenken kan alle kanten op slaan. Laten we maar doen wat rapper Typhoon heeft gedaan. Laten we het netjes bespreekbaar maken en elkaar de ruimte gunnen excuses te maken en te aanvaarden. En laten we Hofmeyr gewoon de nar zijn die hij feitelijk is. Ook hij hoort erbij.

Bron: Dit is de dag (EO, NPO1)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s