BN/de Stem

Een dode soldaat


‘Van die razzia’s zijn foto’s / Jonas Daniël Meijerplein / waar de Duitse militairen joden aan het treiteren zijn. / Kijk, daar staan drie Duitse soldaten / met een spottend lachje erbij / en daar kijkt een vierde Duitser / misschien toch beschaamd opzij.’

Aldus het refrein van Een foto van Herman van Veen. Afgelopen week stond in het teken van 4 en 5 mei, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Bovendien viel Hemelvaart dit jaar ook op 5 mei. Nog meer feesten, nog meer herdenken. Maar ik deed niet mee.

‘Stel je voor je zag die foto / van de man met vlinderdas / en je zou opeens ontdekken / dat het je eigen vader was.’

De stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden van vliegtuigen, neergestort in WOII, liggen nog in de vaderlandse modder. Hun namen vervagen. Hun lichamen verteren. We weten waar ze liggen. De NOS telde 501 van zulke onzichtbare monumenten. Hun nabestaanden willen hen opgraven en alsnog eervol begraven in Engeland, Amerika of Canada. Gemeenten huiveren voor de kosten van minimaal een half miljoen per opgraving. De gutmensch uit de grachtengordel is ontstemd: opgraven zijn we hen verplicht, die ons 71 jaar geleden bevrijdde van de Germaanse tirannie.

‘Soms moet ik er ook aan denken / hoe het die andere zoon vergaat / die ontdekte, kijk mijn vader / is die lachende soldaat.’

Gaat het dan ook om Duitse neergestorte vliegeniers, vraag ik me af. Of is dat nog steeds de vijand? In Nederland loopt niemand langs de Duitse graven, terwijl in Frankrijk de Duitse begraafplaatsen uit WOI in schitterende staat worden gehouden. Het scheelt immers maar 22 jaar, die twee Grand Guerres. Een levende soldaat is vooral een soldaat. Een dode soldaat is vooral een dode. En een dode verdient respect, omdat het eens een mens is geweest. We moeten die vliegeniers opgraven, Duitse en geallieerden, niet omdat ze ons bevrijd of bezet hebben, maar omdat het mensen zijn geweest.

Vaak vragen mensen mij: wat moet de Kerk doen? Niet zo veel, is dan mijn antwoord. Misschien slechts deze twee: de lofzang levend houden en de doden begraven. Laten we dat dan ook maar gaan doen.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s