BN/de Stem

Vergeef ons, we weten niet wat we doen


Onze Vader. Die in de hemel zijt. Uw naam worde geheiligd. Uw koninkrijk kome. Tot zo ver kon u ongetwijfeld moeiteloos meebidden. Voor iedereen die ook maar een spoortje van religieuze opvoeding heeft genoten, kent de tekst van het Onze Vader. Het is het oergebed van de christenheid, door Jezus zelf gebeden. Het gebed der gebeden. De moeder aller gebeden. Het gebed dat alle andere gebeden overbodig maakt.

Waarschijnlijk kent u de rest van het gebed ook. Maar als u vanaf november 2016 een katholieke eucharistieviering binnenloopt, zou dat zo maar eens afgelopen kunnen zijn. De Nederlandse en Belgische bisschoppenconferenties hebben in hun onmetelijk wijsheid besloten hun versies van  het Onze Vader gelijk te trekken. Dus geen ‘zoals wij ook aan anderen hun schuld vergeven’, maar ‘zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren’. Geen ‘leid ons niet in bekoring’, maar ‘en breng ons niet in beproeving’.

Arme oudjes. Eerst zien de kerk ineen schrompelen tot een geriatrisch instituut, waar een 65-jarige zonder rotator tot de vitale ‘middengroep’ behoort. En vervolgens wordt zelfs het gebed dat ze aan de moederborst ingezogen hebben, aangepast. Decennialang hebben ze er over gekibbeld, de exegeten en de theologen van de twee conferenties. Over twee zinnen, ja. Maar u weet toch, zet twee exegeten bij elkaar en je krijgt drie Bijbelvertalingen. Dat geldt overigens voor alle theologen.

Ik werd er een beetje moedeloos van. De media-aandacht was groot. Ik mocht daar ook mijn zegje doen. Over samen pelgrimerend dezelfde versie bidden. Over dat ‘beproeving’ in tijdens van Romeinse christenvervolging een nieuwe betekenis krijgt. ‘God, laat mij nooit hoeven kiezen tussen mijn geloof in jou en het vege lijf dat ik redden wil.’ Helaas is deze bede verrassend actueel.

Overal ter wereld worden mensen vermoord om hun geloof. Miljoenen vluchtelingen zijn bereid om haven, goed en zelfs het vege lijf te offeren om in Europa hun walhalla te bereiken. In het Midden-Oosten is een derde wereldoorlog aan het beginnen zonder dat iemand het door heeft. De aarde kreunt en knarst onder eeuwenlang menselijk misbruik. En wij, wij maken ons druk om de tekst van het Onze Vader? Heer, vergeef het ons, want we weten niet wat we doen.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s