De afgelopen twee weken werd er in de media een stevige discussie gevoerd over de Duitse komiek Jan Böhmermann. In een ‘hekeldicht’ – Jan is ook taalfirtuoos – geeft Böhmermann zijn ongezouten mening over de Turkse president Recep Erdogan. Jan verwijt Recep onder andere een grote voorliefde te hebben voor geiten en kleine jongetjes, overigens niet in combinatie met elkaar. Nounou, poeh hé! Wat een kerel is die Jan.

Maar dan gebeurt er iets vreemds. Recep blijkt boos. Hij voelt zich beledigt door een vrij kansloze Duitse nar. En Recep geeft zijn belediger een groter podium dan Jan ooit gedacht had. Dankzij Recep kent half Europa Jans naam. Ik had nooit van die man gehoord. Nu wel. Ik schrijf nu zelfs een stukje over hem. Recep is zo boos dat hij een civiele procedure aanspant tegen Jan. Lijkt me goed idee, dan krijgt Recep gelijk te zien hoe een echte rechtstaat functioneert. Jan hoeft immers niet te vrezen dat hij door corrupte rechters voor decennia in een onderaardse trechter wordt gegooid.

Maar dan gebeurt er weer iets vreemds. Recep is zo boos, dat hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel erbij roept. Hij roept ‘majesteitsschennis!’ Angela pruttelt nog even tegen: ‘Nu ja, “majesteit”. Wij spreken liever van ‘belediging van een staatshoofd.’ Maar Recep blijft net zolang jengelen en zeuren totdat Angela toegeeft. Okee, Jan mag ook worden vervolgd vanwege majesteistsschennis. En voor het ogenblik houdt Recep zich koest, blij dat ie gelijk gekregen heeft. En arme Angela krijgt de hoon van de natie over zich heen. Hoe kon zij deze meesterkomiek toch uitleveren aan de nukken van… nu ja een geitenliefhebber.

En toch, humor versplintert gesneden beelden, beelden die wij zelf gemaakt hebben en die we diep koesteren. Jans gedicht versplintert het beeld dat Recep van zichzelf heeft, de ongekroonde keizer van het Midden-Oosten. Maar ook het beeld van Angela is versplinterd. Mevrouw Wir Schaffen Das kiest soms voor de pragmatische weg, For Freedom Award of niet. Maar Jans humor versplintert ook ons beeld van de vrijheid van meningsuiting en satire. Die is – kennelijk – niet onbeperkt.

Nu maar hopen dat Jans rechters wel van een gebbetje houden.

Bron: BN/de Stem

Advertenties