BN/de Stem

Reliekenjacht


Deze week werd wel een heel bijzonder object geveild op de online veilingsite Catawiki: een ‘authentieke kalot, gedragen door paus Franciscus’. Een Italiaanse televisiejournalist wist in juni 2014, tijdens een algemene audiëntie op het sint-Pietersplein de paus zo ver te krijgen dat ze beiden van hoofddeksel ruilden. En voor wie denkt dat uw onwaardige columnist dit uit zijn duim heeft gezogen, er zijn beelden van op internet. Het kleinnood moet tussen de € 25.000 en € 32.500 gaan opbrengen.

Voor de minder geïnformeerde buitenstander is deze veiling wellicht wat onbegrijpelijk, of misschien zelfs bizar. Maar voor de katholieke fijnproever is hier een heleboel te beleven.

Ten eerste moet u weten dat katholieken verzot zijn op heiligen en zaligen. Katholieken doen dan ook altijd hun uiterste best om zoveel mogelijk mannen en vrouwen – in deze is de moederkerk niet seksistisch – ‘tot de eer der altaren te verheffen’. Op die manier hebben we al een waar zalig stuwmeer aan voorbeeldmannen en –vrouwen verzameld.

Ten tweede moet u weten dat katholieken hun heiligen graag dicht bij zich dragen. Dat noemen ze relikwieën. Stukjes kleding, of beter nog, stukjes haar of botten van de heilige of de zalige zijn zeer in trek bij de beminde gelovigen. Sommige pruttelaars menen ten onrechte dat dit naar magie riekt. Katholieken doen niet zo moeilijk.

Ten derde moet u weten dat de leiding van de katholieke kerk al langer geleden de handel in restjes heiligen en zaligen heeft verboden. In lang vervlogen dagen werden ware veldslagen uitgevochten tussen lokale ridders, bijgestaan door schare monniken en priesters, om het bezit van zo’n relikwie. Je moet immers bedenken dat er altijd drommen mensen die relikwieën willen komen vereren. En die pelgrims moeten eten, slapen en vermaakt worden. En dat is big business.

Daarom moet u, ten vierde, weten dat katholieken slimmer zijn dan de hun opgelegde verboden. Handel in toekomstige heiligen is namelijk niet verboden. Het is daarom zaak om relikwieën te verzamelen van mensen die zeer waarschijnlijk heilig verklaard gaan worden. Zoals paus Franciscus. Of Johan Cruijff. (Die laatste is een klein grapje!)

Ik zou nog even snel gaan bieden. Je weet immers nooit.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s