Interviews & quotes

Nederland lijkt God los te laten


Het Belgische Kerk & Leven ging ‘gluren bij de buren’: Nederland, Duitsland en Frankrijk. Over de Nederlandse situatie zei ik onder meer het volgende. “De mens is ongeneeslijk religieus. Kijk naar het succes van Harry Potter of Star Wars. Die verhalen zitten vol levensbeschouwelijke vraagstellingen. Wij zijn nog steeds spiritueel, maar we zijn vergeten dat het zo heet. De Nederlander heeft geen taal meer om over het levensbeschouwelijke te praten.”

“In de jaren 1990 leek de polarisatie achter de rug. Sedert de benoeming van Wim Eijk, eerst als bisschop in Groningen en vervolgens als aartsbisschop in Utrecht, barstte het conflict echter opnieuw los. Wij lijken moeilijk zonder te kunnen. Het Nederlandse katholicisme heeft vanouds een polemisch karakter. Lange tijd waren katholieken tweederangsburgers en hadden zij de behoefte zich af te zetten tegen protestanten. Na 1960 gingen ze onderling strijd voeren. ‘Bij welke fractie hoor ik?’, is de vraag die je je hoort te stellen. In zekere zin zijn Nederlandse katholieken eigenlijk calvinisten.”

Of de Kerk in Nederland nog te redden valt? “Als gelovige weet ik dat God zijn volk niet in de steek laat, maar of het klassieke kerkinstituut nog overeind blijft, dat durf ik niet te stellen.”

Bron: Kerk & Leven

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s