BN/de Stem

Foute Vrijdag


Als trouwe luisteraar van de radiozender Qmusic kon het mij niet ontgaan. ‘Vrijdag is het Goede Vrijdag. Maar bij Qmusic is het Foute Vrijdag. Met alle foute hits.’ Even voor de Q-lozen onder ons. ‘Foute muziek’ is muziek die iedereen kent en leuk vindt, maar die je nooit hoort op de populaire muziekzenders, omdat…. Weet ik veel. Daarom. Village People, Queen, Guns ‘n’ Roses, dat soort werk. Okee, Foute Vrijdag. Wouw!

Wat een taalvirtuositeit. Wat een branding. Ik weet wie de prijs voor de beste reclame van 2016 gaat winnen. Hou maar op. Ga maar naar huis. Echt, het genie dat dit bedacht heeft, om Goede Vrijdag om te dopen tot Foute Vrijdag. Mijn zoon Mathijs, 14 jaar, kan echt uitstekend sarcastisch klappen. En hij wil dat graag nu even voor u demonstreren….. Dank je wel, Mathijs.

Als dit het niveau is waar we op zijn beland, dan heb ik nog wel wat leuke tips voor Qmusic. Op 4 mei is het nationale Herdenkingsdag. Maar bij Qmusic is het dan de Dag van het Duitse Lied. Leuk met 99 Luftballons of Gute Nacht Freunde. Op 27 april is het Koningsdag. Maar bij Qmusic is het dan Despotendag. Met als prijzen een leven lang genieten op kosten van de belastingbetaler. Of zijn dit soort gebbetjes alleen leuk als je christelijke feesten afzeikt? Mathijs, slow clap! Dank je wel!

Ach, misschien hebben we het er zelf ook wel naar gemaakt. Sinds vijf jaar denkt de gemiddelde Nederlander dat ‘t met Pasen gaat om foute popliedjes gezongen door B-acteurs die door de straten van een middelgrote stad trekken achter een wit verlicht kruis aan.

 

Ach, misschien is die benaming ook nog wel zo slecht nog niet. Laten we eerlijk zijn, die ene Vrijdag 2000 jaar geleden liep ook niet al te best af. Gods tweede gok met de mensheid, na de schepping zelf, liep faliekant fout af. God zelf deelde in ons menselijk leven, maar wij wisten er niets beters mee te doen dan ‘m aan een kruis te spijkeren. Nee, echt briljant  weer. MATHIJS! Dank je wel.

 

Maar toch. Het werd avond en het werd ochtend. Dat was de 8e dag. En het graf was leeg…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s