BN/de Stem

Half vasten, heel feestje


Door een slim trucje van de heilige Geest – die waait waarheen Hij wil – vierden we dit jaar eigenlijk twee keer Carnaval, in plaats van één keer. De wagens waaiden weg in februari. Maar omdat een Brabander niet voor één gat te vangen is, zeker niet als het om een feestje bouwen gaat, werd zondag halfvasten, zondag Laetare, al snel gevonden als ideaal inhaalmomentje. De Grote Optochten vulden de straten van de Brabantse steden. En misschien is er wel een nieuwe traditie geboren. We gaan het zien.

Ik was er helaas niet bij, dat wil zeggen, niet in Nederland. Al sinds jaar en dag gaan mijn lief en ik met Laetare naar het stadje Stavelot, midden in de Ardennen. De trotse Staverloten vieren daar de grootste optocht van heel Wallonië. Het is carnaval, zo herkent elke Brabander direct, maar wel een heel apart soort carnaval. De grote zondagsoptocht bestaat uit zo’n dertig grote wagen met nog grotere loopgroepen. En als ik ‘groot’ zeg, dan bedoel ik echt heel erg groot. Loopgroepen van vijftig man zijn geen uitzondering, allemaal in hetzelfde pekske, die synchroon een stevig ingestudeerde dans uitvoeren op de beukende beat van een meerollende wagen. Echt serieuze carnavalsshit dus.

Maar het hoogtepunt van het Stavelotse carnaval is de optocht van honderden Blancs-Moussis, witte monniken. U moet weten dat bisschoppen vaak een moeizame relatie met het verschijnsel carnaval onderhielden. Een specifieke episcopale mopperaar verbood in 1499 het plaatselijke feest. Als gevolg gingen de bokkige carnavalsvierders toch de straat op, gekleed in een witte monnikskap, met een raar star masker voor het gezicht en varkensblazen in de hand. Tegenwoordig zijn ze er nog steeds, maar ze hebben versterking gekregen van grote confettikanonnen. Wie even niet oplet, wordt door een of meerdere Moussis ingezeept met confetti en met varkensblazen op de kop getikt.

U weet dat ik niet zoveel met vasten heb, maar juist heel veel met de vasten breken. Laetare is de ideale dag ervoor, een soort kerkelijke Super Sunday: we zijn halverwege, nog even volhouden. Stavelot is een prima manier dat toe doen. Bidden helpt natuurlijk ook. Tot de heilige Geest bijvoorbeeld. Dat ie volgend jaar weer voor een dubbel carnaval wil zorgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s