BN/de Stem

Superman aan ’t kruis


Een beetje vreemd man. Noordse krullen, Scandinavische ruitjesbroek, IKEA-krukje om op te zitten. Aan het woord is een Tsjechische econoom, Tomas Sedlack. En hij zegt wijze dingen, dingen die je niet van economen verwacht. Zo zegt hij in het Trouw-interview van afgelopen week: “Er huist een existentieel gevoel van onvolkomenheid in ons. En dat verklaart onze drang naar consumptie. Dat is bedoeld om het gat te vullen.” Zo zo, een econoom die denkt dat we niet alles naar onze hand kunnen zetten? Sedlack zegt het gewoon. Hij haalt er zelfs Adam en Job bij, om te laten zien hoe diep dat gemis in onze ziel gekerfd is.

Mijn oog blijft vooral hangen bij de paginagrote foto van Sedlack in de krant bij het interview. Voor de kijkers rechts naast Sedlacks IKEA-stoeltje hangt een vreemdsoortig kruisbeeld. Superman hangt aan het kruishout. Beiden zijn gehavend, het kruis en de Superman die eraan hangt. Fascinerend beeld. Het INRI-boordje is nog herkenbaar: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. Het oude corpus is er met kracht afgesloopt, want de verf is op de dwarsbalken afgebladderd, precies waar de spijkers hebben gezeten.

Voor sommige teerbezielden is deze H. Superman-aan-‘t-kruis wellicht een gruwel, maar ik vind het erg mooi. Superman staat voor de Amerikaanse droom, waarin iedereen van krantenjongen tot miljonair kan komen, als je maar je best doet en hard werkt. De ultieme maakbaarheid, die alle ellende uit het systeem kan controleren. Deze vleesgeworden Amerikaan, de superindividualist, de nieuwe Übermensch die de oude slavengod van het Christendom heeft vervangen. Superman is de nieuwe verlosser, en zijn evangelie is dat van kapitalisme en welvaart voor iedereen.

Sedlack verzet zich tegen dit  denken. “De economie kan nooit onze verlossing zijn, zelfs als werkt alles perfect,” zegt hij. De Superman-aan-‘t-kruis op de foto drukt dit precies uit. Want ook deze Superman is zwaar gebutst. Hij glimlacht wel, maar hij mist zijn hele rechterarm en een deel van zijn linkerarm. Het is wat Sedlack zegt, ook het kapitalisme bracht niet de zo wanhopig gehoopte verlossing. En wij zweven met zijn allen gebutst en wel tussen hemel en aarde, door een onzichtbaar krachtenveld in het lijden gevangen.

Onderman-aan-‘t-kruis, wees ons barmhartig.

Bron: BN/de Stem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s