BN/de Stem

Vasten


Vasten, het blijft een lastig concept. Ik sprak er afgelopen weekend over bij de Evangelische Theologische Academie in Zwijndrecht (Dat bestaat echt, check de site dan!) Onder onze protestantse broeders en zuster leeft het vasten steeds meer. Maar ze weten nog niet helemaal wat ze er mee aanmoeten. Zo gebruikte een Amsterdamse dominee een paar jaar geleden zijn uitgebloeide tuinhortensia’s om de as voor de askruisjes te maken. Zucht. Aan de mannenbroeders en vrouwenzusters van de ETA heb ik daarom uitgelegd hoe authentiek katholiek vasten eruit ziet.

Een katholiek vast traditiegetrouw op alle vrijdagen en tijdens de veertigdagentijd voor Pasen in het bijzonder. Veel belangrijker is echter wanneer de katholiek niet hoeft te vasten. Wij katholieken vasten namelijk niet op de zondagen, ook niet tijdens de veertigdagentijd. Hoe kom je anders op veertig dagen? Precies! Voorst vasten we ook niet op de virgile, de vooravond van de zondag, die ergens zaterdagavond, zaterdagmiddag zo u wilt, al reeds kan aanvangen. Daarnaast vasten katholiek ook niet op bijzondere kerkelijke feestdagen. En hoewel er geen grote feesten gepland staan in de Veertigdagentijd, zijn er genoeg lokale zalige bisschoppen, maagden en wonderdoeners op de liturgische kalender te vinden om het vasten met een gerust hart te kunnen verbreken.

Goed, we gaan nog even verder. Katholieken hoeven niet te vasten als ze op reis zijn. En als pelgrims op weg naar het hemels koninkrijk zijn wij toch allen voortdurend op reis. We vasten niet als we zwanger zijn. En katholieken zijn veel zwanger, zoals u weet. Dat komt omdat God ook katholiek is, en Hij wil graag de bal in de ploeg houden. Wij vasten ook niet als we ergens te gast zijn (dan beledig je de gastheer) of als we zelf gasten ontvangen. En aangezien elke gast de Heer zelf kan zijn, is het ongepast geen lekkernijen te serveren. We vasten ook niet als we ziek, oud of gehandicapt zijn. En laten we nu eerlijk zijn, wie van ons kan zeggen dat ie zonder vlek of gebrek is? Niemand toch. En zo vast een katholiek. En de ETA’s, zij zwegen eerbiedig.

Ik wens u een zalige vastentijd. Maar vergeet hem niet te breken.

Bron: BN/de Stem

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s