Columns

Het eiland van 40 tinten groen


Ierland. Het Groene Eiland. Eiland van Smaragd. Eens toen God druk bezig was met de Schepping, kwam er een engel langs. De engel was onder de indruk van Gods scheppende werk, van de kleuren en de geuren, de zeeën en de woestijnen. Toen vroeg de engel aan God: ‘Kunt u ook een land maken dat helemaal groen is?’ En God knikte. ‘Maar kunt u dan ook een land maken met een heleboel soorten groen?’ God knikte weer. ‘Kunt u dan een land maken met wel…’, hij dacht even na, ‘…met veertig soorten groen?’ God glimlachte en ging aan het werk. En zo werd Ierland geschapen with forty shades of green.

Pelgrims

Een leuk verhaaltje misschien, maar het aantal tinten groen is echt waar. Wie ooit in Ierland geweest is, kan het bevestigen. De wolken, de rotsen, de wind, de branding, de kliffen, de bossen, de velden, de meren: alles ademt diezelfde lucht als toen de wereld geschapen werd. God woont in Frankrijk, is het bekende gezegde. Dat mag best zo zijn, maar als Hij vakantie heeft, trekt Hij naar Ierland. In het spoor van die ontelbare monniken, die over de kusten van het vasteland zijn uitgezwermd om ons het Evangelie te verkondigen. In het spoor ook van ontelbare pelgrims, die naar het smaragden eiland trekken om de Schepper zelf weer op het spoor te komen.

De Ieren

En de Ieren zelf? Die blijven rustig onder zoveel goddelijke genade. ’s Zondags staan ze te roken in het voorportaal van de kerk, terwijl hun vrouwen en kinderen luisteren naar de preek van meneer pastoor. Vriendelijk rijden ze in hun ezelskarretjes de toeristen rond in hun nationale parken. Nonchalant spreken ze je aan terwijl je in de rij staat te wachten bij een pinautomaat. Hun bijna onverstaanbare ronde tongval klinkt zoals het land: golvend, zangerig en mysterieus.

Pot met goud

‘Waar gaan we heen?’ vroegen mijn kinderen toen wij samen met Annemarie Latour onze Ierlandreis aan het plannen waren. Ik zei tegen hen: ‘Ik wil naar een plek waar je ’s ochtends het luik van je raam opendoet om vervolgens bijna een kaboutertje van je vensterbank af te stoten, die luid mopperend naar zijn geparkeerde eenhoorn loopt om naar het einde van de regenboog te rijden, richting zijn pot met goud.’ Natuurlijk gekkigheid allemaal. Er zaten helemaal geen luiken aan het huis waar wij die weken verbleven.

Verliefd

Ik werd verliefd op Ierland, op het moment dat ik voet zette op het eiland. De ruige natuur, de rust van de bossen, de gezelligheid van slaperige dorpen, de woestheid van de golven, dat alles maakt Ierland voor mij tot het mooiste land op aarde. Natuurlijk is er ook volop gelegenheid je toerist te voelen, zoals in Kenmare of in Killarney, maar met evenveel gemak sta je aan de kust van de Atlantische Oceaan, op het schiereiland Beara of bij de rotspunten van Mizen Head. Geen mens in de verre omtrek, alleen het gekrijs van zeevogels. En als je je snel omdraait, zie je bij wijze van spreken in de verte een monnik met een kaars in zijn stenen bijenkorfcel verdwijnen.

Religie, cultuur en natuur

Goedkope romantiek? Misschien. Maar het lijdt geen twijfel dat Ierland met haar combinatie van heiligenverhalen en pagane mythes een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft voor moderne zinzoekers zoals wij allemaal. In Ierland kunnen we even ervaren hoe religie, cultuur en natuur samenvloeien. We kunnen even doen alsof verlichting een gemakkelijk te halen praktijk is, in plaats van een nauwelijks te bevatten ideaal. We kunnen even doen alsof er geen industriële revolutie geweest is, geen fossiele brandstoffen en geen kernenergie. We wanen ons even in een groen paradijs op aarde, een land dat nog grotendeels is zoals God het geschapen heeft: woest, eenzaam en gastvrij, dichtbij genoeg voor een mooie vakantie, ver genoeg om je op de rand van de aarde te wanen. Ierland, ik hou van je.

Bron: VNB

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s