Het was deze week een jaar geleden dat de redactie van Charlie Hebdo werd aangevallen. U weet nog wel. Die Franse schoolkrant waarin middelmatige tekenaars ongrappige cartoons plaatsen. Liefst iets over seks en de paus. Of over Mohammed en geiten. Erg flauw. Niets om je over op te winden. Toch besloten een paar Islamitisch geïnspireerde dwaallichten deze tekenaars te elimineren. Reden: Charlie was niet aardig over de Profeet, vrede zij met hem. En ook niet over de paus. Of over Angela Merkel. Maar dat doet er dan weer even niet toe. Je moet immers wel selectief blijven in je woede. Want anders is het hek echt van de dam.

Enfin, de redactie van Charlie Hebdo reageerde op een superieure manier. Twee weken na de aanslag toonde de voorpagina een huilende Mohammed met in zijn handen de slogan die de wereld had veroverd: Je Suis Charlie. Boven Mohammed stond geschreven ‘Tout Est Pardonné’, alles is vergeven. Mooie shit is dat. Ontroerend. ‘Vergeef hen, Vader, want zij weten niet wat zij doen,’ echoëde in mijn oren. In één zin van Golgotha naar Parijs. En de wereld huilde.

Maar vergeving is van korte duur. De cover van het herdenkingsnummer van Charlie Hebdo, een jaar na dato, is van een hele andere soort. God-met-witte-baard, onder het bloed, grijnzend naar de lezer. Boven zijn hoofd: ‘De moordenaar loopt nog steeds vrij rond’. Ik snap de woede en de teleurstelling wel. God heeft bloed aan zijn handen. Of althans, gelovigen hebben bloed aan hun handen. Niet meer dan aan de handen van een gemiddelde agnost of atheïst. Maar het vuil in de straat van een ander, maakt die van jou niet schoner.

Voor veel christenen doet zo’n cartoon pijn. Ook bij mij. Maar je kan verder kijken, verder dan de pijn, verder dan de belediging. De nieuwe cover van Charlie Hebdo is een minibeeldenstorm.  En die zijn nodig van tijd tot tijd. De God die wij in ons hoofd maken, is even vaak een afgod, besmeurd met het bloed van onze eigen gelijkhebberigheid. En die god kan je niet vaak genoeg bekritiseren.

Alles vergeven? Nog niet ben ik bang.

Bron: BN/de Stem – zie ook het bijbehorende interview

Advertenties