Interviews & quotes

‘Deugden kunnen niet zonder elkaar’


BN/de Stem interviewde mij en zeven anderen over de christelijke deugden. Hieronder een impressie in beeld en woord. Zie hier voor een video-impressie.

Kerstmis: Dat God, de ongekroonde koning van het universum, de allergrootste, zich in het allerkleinste aan ons openbaart. Je hebt er niet voor gekozen om hier te zijn, zelfs niet om te leven. Het bestaan is een geschenk. Zo al niet van God, dan in elk geval van je ouders, of ten minste toch van één van hen.

Ik ben belijdend rooms-katholiek. Met een katholiek over deugden spreken, is een hachelijke onderneming. Mensen associëren ons katholieken met een rekbaar geweten. Beetje rommelen, beetje biechten, een paar Onzevaders en Weesgegroetjes en we komen ermee weg. Tot overmaat van ramp hebben we daar het misbruikschandaal overheen gekregen. Sindsdien moet je als katholiek wel voorzichtig zijn om over moraliteit te spreken, vooral de moraliteit die je van de ander verwacht.

Wat zijn deugden? Welnu, de geleerden zijn het er wel over eens dat deugd niet zozeer een doen, een handeling is, maar veeleer een zijn, een innerlijke gemoedsgesteldheid. Deugden zijn wel degelijk te oefenen, maar je moet er wel enige aanleg voor hebben. Het is als met het bespelen van een muziekinstrument. Je kunt nog zoveel talent hebben, je zult er toch op moeten oefenen. En omgekeerd: je kunt nog zoveel oefenen, zonder talent wordt het niets. Zo is het ook met deugden. Voor deugdzaamheid moet je enig talent hebben – en we gaan ervan uit dat God aan ieder wel wat gegeven heeft – maar je moet er erg je best voor doen om er wat van te maken. Deugdzaam zijn is verschrikkelijk lastig.

Geloof, hoop en liefde hebben we geput uit het werk van de apostel Paulus. De liefde is het belangrijkst, dat zegt hij erbij. De boodschap van liefde is de kern van jodendom en christendom. Heb de ander lief, de rest is toelichting. Hoop is het meest ingewikkeld. Ik zou zeggen: nooit opgeven, nooit de moed verliezen. En persoonlijk zeg ik: nooit opgeven dat God het menselijk bestaan ten goede zal keren.

Bron: BN/de Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s