Boeken

Maria-special National Geographic


Ultieme moederfiguur, mysterieuze genezers: geen vrouw ter wereld wordt zo alom aanbeden als Maria.

National Geograhic, bekend van het gelijknamige tijdschrift en vooral televisiezender, schuwt in haar berichtgeving de religieuze onderwerpen zeker niet. NG doet dat meestal op een redelijk afstandelijke, en voor journalistieke begrippen vrij objectieve manier. Zo ook in de december nummer van het blad, waar 24 pagina’s gewijd zijn aan Maria moeder God, ‘de invloedrijkste vrouw ter wereld’.

Aart Aarsbergen, hoofdredacteur van de Nederlandse NG-sectie, herinnert zich in het redactionele voorwoord, gewijd aan Maria, zijn bezoek aan Lourdes.

Als protestants opgevoed jongen stond ik vreemd tegenover deze heiligenverering, maar ik was diep onder de indruk van de devotie en de ernst waarmee de vele, vaak zieke pelgrims heil en steun zochten bij de moeder van Jezus.

Journalist Maureen Orth en fotograaf Diana Markosian verzorgden samen deze Maria-special. Het resultaat zijn mooie beelden, een van de handelsmerken van NG, van Mariadevotie in Medjugorje, Paclawska, Guadalupe, Lourdes en Minya (Egypte). Voor de professionele en doorgewinterde rooms-katholiek is er in NG niets nieuws onder de zon, maar voor de niet-ingewijde lezer vormt de Maria-special een liefdevol gecomponeerde toegang tot de figuur van Maria.

Orth combineert in haar lange artikel veel persoonlijke verhalen van Maria-getrouwen, statistisch achtergrondmateriaal over soort en frequentie van verschijningen, en de relatief sceptische houding van het Vaticaan tegenover verschijningen.

Al met al, de moeite waard. Wilt u tijdens de kerst een vriend of vriendin een geestelijk verantwoord cadeau doen, zonder dat dit al te zeer opvalt, overweeg dan het decembernummer van National Georaphic.

Bron: Katholiek.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s