Interviews & quotes

‘Solidariteit met “Parijs” is goedkoop’


Je profielfoto aanpassen op Facebook uit medeleven: we zagen het al bij de MH17-ramp met het zwarte lintje en Je Suis Charlie na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Dit weekend kleurde Facebook blauw, wit, rood voor de slachtoffers van Parijs. Waarom doen we dit?, vroeg Editie NL. ‘Het is een hele goedkope manier van je medeleven betuigen. Het is gratis. Je drukt op een knop en je laat de wereld zien dat je je medeleven betuigt. Dat zegt de cynicus in mij.’

‘Totale willekeur’

Bosman heeft zijn eigen profielfoto dan ook niet aangepast. “Dat komt ook door de totale willekeur hiervan. Op andere plekken in de wereld zijn nog veel meer doden gevallen. Dit weekend in Kenia nog, waarom laten we dan niet massaal een Keniaanse vlag zien?”

Toch wil hij de gevoelens van de mensen die hun profielfoto hebben aangepast absoluut niet diskwalificeren, benadrukt Bosman. “Het getuigt wel van solidariteit. En het is ook een manier om je eigen angst te bezweren, want wat daar gebeurt, kan ook hier gebeuren.”

Niet onder de indruk

Alleen bereiken we er verder niet zo veel mee, zegt de cultuurtheoloog. “Denk maar niet dat Parijzenaren minder bang worden door deze Facebook-steun. Of dat er terroristen zijn die hiervan onder de indruk zijn.” 

Wat Bosman betreft zouden we eigenlijk juist niets moeten doen, om te laten zien dat we ons niet laten leiden door de terroristen. “Elke actie naar aanleiding van deze aanslagen betekent in mijn ogen dat je hen macht geeft. We zouden juist gewoon moeten doen alsof er niets aan de hand is. Ga gewoon naar dezelfde terrasjes en dezelfde plekken als altijd.”

Bron: Editie NL (RTL4)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s