Journalistieke artikelen, Muziek

Madonna eert paus, ongeveer


Popfenomeen Madonna heeft gisteren tijdens haar optreden in het Amerikaanse Philadelphia een ‘tribuut’ aan paus Franciscus gebracht. ‘Regels zijn voor idioten. Daarom hou ik zo van de nieuwe paus. Hij lijkt me erg open-minded.’

De Rebel Heart Tour-show van de 57-jarige zangeres zat – zoals gewoonlijk – stampvol met verwijzingen naar haar eigen rooms-katholieke opvoeding, gelardeerd met sterk erotische beelden: schaars in leer gestoken ‘nonnen’, een priester in soutane en enorme rozenkrans om zijn nek, en een paaldans met een crucifix als paal.

Stalker

Madonna verwees naar twee plekken waar zij optrad: New York en Philadelphia. Volgens de zangeres kon het geen toeval zijn dat paus Franciscus precies dezelfde steden aandoet in zijn huidige bezoek aan de Verenigde Staten. ‘Hij is een copy-cat. Of hij is gewoon verliefd op me,’ aldus Madonna. Ze droeg zelfs een van haar nummers aan ‘Popey-wopey’ op, La vie en rose, omdat ‘er niet zoveel verschil is tussen hem en mij’.

Erotiek

Madonna’s fans waren er zeer over te spreken, te oordelen aan het gejuich en gejoel op de video-opnames. Maar veel katholieken zullen minder enthousiast zijn. De Queen of Pop heeft een reputatie op het gebied van religieuze provocatie. In 1989 veroorzaakte de videoclip van Like a Prayer een golf van protest vanwege het gebruik van de stigmata, huilende heiligenbeelden en brandende kruisen. In 1990, tijdens naar Blind Ambition tour, zorgde een gesimuleerde masturbatiescene voor veel rumoer. En in haar Confessions tour (2006) speelde ze de kruisiging na, tijdens enkele avonden nota bene op enkele kilometers afstand van het Vaticaan.

Excommunicatie

Madonna merkte daarover op: ‘Ik ben al drie keer door de katholieke kerk geëxcommuniceerd. Dat bewijst voor mij dat het Vaticaan werkelijk [om mij] geeft.’ Het Vaticaan zal inderdaad niet erg blij zijn met Madonna’s optreden, maar van een officiële excommunicatie is geen sprake.

Bron: Katholiek.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s