Geen categorie

De verleiding van Maria Magdalena


La Tentation de la Madeleine geschilderd door de Antwerpse Jacob Jordaens (1593-1678), ik kwam haar tegen in het (gratis te bezoeken) Musée des Beaux-Arts in het Zuid-Franse Carcassonne. Een vreemde plek misschien voor een ‘Neerlandse’ schilder, maar het museum hing vol met de mindere goden uit de Lage Landen (no disrespect). Maar nog interessanter was de afbeelding die ik er zag.

‘De verleiding van de Madeleine’ heet het schilderij, ongetwijfeld een verwijzing naar de Bijbelse figuur van Maria Magdalena. Volgens het clichébeeld van de christelijke traditie bekeerde de ervaren hoer Maria zich door toedoen van Jezus tot een kuise, brave, gehoorzame en vooral volgzame gelovige. Dat Maria ook de Apostel der Apostelen is, wordt soms voor het gemak wat vergeten.

Op deze afbeelding is het voor haar zo kenmerkende losse rode haar al bedekt met een zedige blauwe mantel. Het gaat dus om een scène na haar bekering. Het tweede argument voor deze ‘datering’ is dat Maria een schedel in haar handen houdt, een van haar vaste symbolen in de kunst bedoeld om haar boetvaardigheid na haar bekering uit te drukken. Op het schilderij van Jordaens koestert ze bovendien zichtbaar de schedel. De schilder laat Maria uitzien naar haar dood, dat voor haar als gelovige niet het einde betekent, maar het begin van haar hemels leven tezamen met haar geliefde Jezus.

Links van haar staat een ietwat vadsige maar ongetwijfeld rijke jongeling die haar probeert te verleiden tot haar oude beroep (waarvan geen enkel Bijbels getuigenis bestaat), maar ze weigert. Rechts staat een oude man die Mara ook probeert te verleiden, maar nu met geld, juwelen en andere kostbaarheden. Daarachter staat een man die enkele slangen in zijn hand houdt, een verwijzing naar de eerste vrouw Eva en de zondeval der mensheid.

Een afbeelding vol van katholieke legendes, maar zonder Bijbelse gronden. Op dit schilderij verleidt ze geen mannen, maar wordt ze door mannen verleid. Vandaar ook de sluier, zou je gezien de huidige actualiteit misschien geneigd zijn toe te voegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s