Geen categorie

Magic: Revelation


Sommige kaarten van Magic the Gathering zijn cultuurtheologisch te leuk om niets mee te doen. Deze week ‘Revelation‘ van Kaja Foglio.

‘Revelation’ is een goedkope kaart: hij kost slechts één groene mana om te casten. Groen is de kleur van groei in MtG. Het is een world enchantment, dat wil zeggen dat deze kaart invloed heeft op alle spelers.

Op de kaart is de Annunciatiescène afgebeeld in glas-in-lood. Maria krijgt bezoek van de engel Gabriël, die haar vertelt dat zij moeder van Gods kind zal worden (Lc. 1,26-35).

De ability van deze kaart (wat de kaart feitelijk doet) is: alle spelers spelen met hun kaarten open. Alle spelers zien vanaf het moment dat deze kaart in play komt, alle de kaarten van alle tegenstanders.

De flavor text (het smaakmakertje van de kaartontwerper) is een citaat uit het deutrocanonieke boek Jezus Sirach, hoofdstuk 3, vers 19. Slechts enkele Griekse handschriften hebben dit specifieke vers. daarom wordt vers 19 vaak in vertalingen weggelaten. De Willibrord vertaalt:

Velen zijn hoogverheven en beroemd, maar aan de nederigen openbaart Hij zijn geheimen.

De tekst uit Sirach (Engels: Ecclesiasticus) is treffend gekozen door Kaja Foglio. Als de zwangere Maria haar nicht Elisabeth bezoekt, barst Maria uit in haar bekende lofzang Magnificat. Maria bezingt daarmee de komst van haar zoon die de maatschappelijke status quo omver zal werpen.

Hij heeft de kracht van zijn arm getoond,
wie zich verheven waanden, heeft Hij uiteengeslagen.
Machthebbers heeft Hij van hun troon gehaald,
geringen gaf Hij een hoge plaats.
Hongerigen overlaadde Hij met het beste,
rijken heeft Hij met lege handen weggestuurd. (Lc. 1,51-53)

Jezus is de Grote Omverwerper van de status quo van zijn tijd. Vandaar Jezus’ voorkeur voor de verschoppelingen: armen, zieken, gehandicapten, hoeren, tollenaars, enzovoorts. Kaart en boodschap passen verrassend mooi bij elkaar: de hele wereld wordt overhoop gegooid, door een kind, een ongeboren kind, van één mana. Bovendien kan niemand zich meer anders voordoen dan hij is: je kan je kaarten immers niet meer voor je borst houden.

Als dat geen openbaring is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s