Interviews & quotes

Lees ‘God houdt van seks’ vooral in de pauze


Jan van Hooydonk in Volzin over mijn pamflet ‘God houdt van seks‘:

Frank Bosman kent als cultuurtheoloog niet alleen de Bijbel en de christelijke traditie, maar is ook een kenner van film, video, popmuziek en internet – het laatste inclusief pornosites. Gewapend met deze kennis ontleedt hij in zijn pamflet in sneltreinvaart zowel het seksueel pessimisme dat de christelijke traditie doortrekt als wat hij noemt ‘de ontwrichtende krachten’ van seks in de huidige samenleving. Hij spreekt over de naaktheid in de Bijbel – in de paradijselijke gestalte van Adam en Eva en van het Hooglied, in de afzichtelijke en verheven gestalte van de naakte Christus.

Hij geeft frappante voorbeelden van de christelijke bruidsmystiek: de orgastische extase van Teresa van Avila, het drinken van Maria’s moedermelk door Bernardus van Clairvaux, de visioenen van vrouwelijke heiligen dat Christus zelf zijn voorhuid (hij was immers als jood besneden) om hun vingers had gedaan bij wijze van trouwring. Om ten slotte uit te komen bij wat hij noemt ‘een kleine theologie van de erotiek’. In een origineel betoog verbindt hij daarin erotiek met verlossing (‘erotiek als totale zelfgave’), met schepping (‘erotiek als viering van het leven’), met voltooiing en eeuwig leven (‘erotiek als hemels genieten’).

“Volgens mij is het enige wat wij mensen echt doen omwille van onszelf vrijen”, schrijft Frank Bosman, “De rest is een broodnodige pauze tussen twee vrijpartijen om op adem te komen.” Mijn advies: lees in die pauze God houdt van
seks.

Bron: Volzin

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s