Interviews & quotes

Kleine stap voor mens, sprong voor Vaticaan


De Persdienst, interview. Rome stelt zich meer open voor homo’s en ongehuwden, aldus het tussenrapport van de gezinssynode. Een kleine stap voor een mens, maar een gigantische sprong voor het Vaticaan.  Cultuurtheoloog Frank Bosman oordeelt dat de synode geen ‘revolutionaire vernieuwingen heeft gebracht, maar wel een opmerkelijk resultaat kent’. „De leer van de kerk is niet opeens veranderd, dat had ook niemand verwacht. Maar de taal waarin dit rapport is opgesteld, is fris en optimistisch. Er komen discussies naar buiten die er vroeger niet waren of niet bekend gemaakt zouden zijn. Dat er gesproken wordt over een snellere regeling voor het nietig verklaren van een kerkelijk huwelijk en dat er wordt gepraat over een traject voor officiële toelating van hertrouwden tot eucharistievieringen, was vroeger nooit zo naar buiten gekomen.”

‘De eucharistie is geen circus’

Ook de Nederlandse kardinaal Eijk is aanwezig bij de synode, hij geeft vrijdag een persconferentie. Zal de theoretische discussie in Rome, iets veranderen aan de praktijk in Nederland? Bosman: „Daar zal deze synode weinig voor uitmaken. Het overgrote deel van de priesters in Nederland is al erg pragmatisch. Als er een homoseksueel in de rij staat voor een hostie, zal die hem doorgaans gewoon krijgen hoor. Er is eigenlijk maar één criterium om zoiets te weigeren: provocatief gedrag. Als iemand zich verkleed als drag queen gillend op een hostie werpt, zal een priester stoppen met uitdelen. De eucharistie is geen circus. Natuurlijk zullen er ook priesters zijn die strikt vasthouden aan de kerkelijke leer en zich niet zullen storen aan deze tussenrapportage.”

Bron & lees verder: De Persdienst (De Limburger, Brabants Dagblad, Gelderlander, Tubantia, de Stentor, BN/de Stem, PZC, Eindhovens Dagblad)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s