Wie ooit in een aflevering van de satirische tekenfilmserie Southpark heeft willen spelen, kan nu zijn hart ophalen. De game Southpark: The Stick of Truth speel je de zwijgende ‘Sir Douchebag’ in een episch gevecht tussen mensen en elven om de heerschappij over het universum. Het is natuurlijk maar een spelletje, maar je moet wel een stevige maag hebben om de game door te komen. Eigenlijk is de game vooral leuk voor fans van de televisieserie. Maar ja, wie is dat niet?

Al zeventien seizoenen lang leveren Matt Stone en Trey Parker tussen de acht en de tien episodes van Southpark af per jaar af. Wat ooit begon van een uit de hand gelopen schoolproject van uitgeknipte kartonnen figuurtjes leidde de afgelopen jaren tot een soort parallel universum van fans en haters. Southpark draait om de belevenissen van vier basisschoolkinderen in een imaginair stadje in Colorado. De serie mengt een vaak spijkerharde en zeer relevante kritiek op het reilen en zeilen van onze maatschappij met de meest gore plas-, poep- en sekshumor. Toilet humor noemen de Engelsen dat. En vooral dat laatste moet je echt wel liggen.

Kritiek

De kritiek op de serie is dan ook niet van de lucht. Stone en Parker kennen dan ook geen heilige huisjes, ook niet als het gaat om religie. Saddam Houssein heeft een sm-relatie met de duivel, God wordt afgebeeld als een vogelbekdier en Jezus blijkt tijdens zijn kruisdood prestatieverhogende preparaten te hebben gebruikt. Ook het seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk wordt in diverse afleveringen hard gehekeld. Aan het einde van het liedje hebben de makers van Southpark vaak wel een hele interessante morele positie.

Belachelijk

Helaas komt van dat laatste niet zoveel terecht in de game The Stick of Truth (SoT). SoT is feitelijke een ouderwetse role playing game inclusief turn based combat, het achterhaalde principe van ouderwetse games waarin je om de beurt mag aanvallen. Leuk als je Dungeons & Dragons op de keukentafel speelt, maar belachelijk op een 21e eeuw computerspel. SoT neemt zichzelf dan ook helemaal niet serieus, wat op zich een verademing is in de van superlatieven aan elkaar hangende gaming industry. Maar op een gegeven moment gaat deze vette knipoog wel een beetje irriteren.

Fantasy

Het verhaal van SoT is gebaseerd op eerdere fanatsy afleveringen van de serie, met name The Return of the Fellowship of the Ring to the Two Towers (2002) en de Games of Thrones parodieën uit 2013. De kinderen van Southpark hebben zich opgedeeld in twee kampen, mensen versus elfen, die beide vechten om de iconische ‘Stok der Waarheid’. In werkelijkheid is de Stick of Truth een doodnormale tak, maar voor de LARP’ers (live action role playing game) van Southpark de bron van kosmische energie. De kinderen nemen hun spel uiterst serieus en de gewone omgeving van alledag wordt in hun ogen getransformeerd tot een magische wereld vol helden en toverkracht. Het regent dan ook verwijzingen naar Tolkien, Games of Throne en Dungeons & Dragons.

Heftig

Een oneindige hoeveelheid referenties komt in de game voor, van verwijzingen naar zo’n beetje alle afleveringen tot actuele maatschappelijke kwesties rond privacy en fascisme. Een waar smulfestijn voor de echte Southpark-fan, maar waarschijnlijk een paar maatjes te groot voor de gemiddelde gamer. Je moet wel heel veel van Southpark houden (zoals uw recensent) om deze game tot het einde uit te zitten. Bovendien moet je een sterke maag hebben: anale verkrachtingen door aliens, het uitvoeren van een abortus, zombi-foetussen, Nazi-ratten, het zit er allemaal in. En daar moet je maar net zin in hebben.

SoT is een onderhoudende game voor de die-hard fan, maar zeker geen spel dat iedereen zal behagen. Ook de genuanceerde morele positie van Stone en Parker die in veel episodes te vinden is, blijft hier grotendeels achterwegen. Approach with caution, naderen met voorzichtigheid.