Videogames

Battlefield 4: oorlogje spelen op hoog niveau


De Battlefield– en de Call of Duty-serie vormen samen de onbetwiste eredivisie als het gaat om felrealistische slachtveldsimulaties. De vierde Battlefield episode laat de balans weer overhellen naar Electronic Arts. Nooit zag ik mooiere graphics. En de hoeveelheid opblaasbare objecten, gebouwen, stellages en voertuigen is onovertroffen. De game narrative stelt niets voor, maar daar kom je ook niet voor.

Het moet een beetje ‘je ding’ zijn: slachtveldsimulaties. Battlefield brengt je zo dicht mogelijk in een reële oorlogssituatie. De kogels vliegen om je oren, je tegenstanders zijn intelligent genoeg om je tactieken door te hebben en de gebruikte wapens en andere uitrusting lijken zo uit een Amerikaanse legerbasis weggelopen. De militaire experts zullen best iets op te merken hebben over het realiteitsgehalte van de game, maar als een min of meer onschuldige gamer krijg je het niet echter.

Flinterdunne verhaallijn

De verhaallijn is echter flinterdun, hoewel EA beloofde om een zogenaamde story driven game af te leveren, een game die je als speler een interactief verhaal voorschotelt waar je zelf je eigen rol in mag spelen. Wie denkt in Battlefield een overdaad aan cut scenes en plot twists te krijgen, kan zijn heil echter beter zoeken in games DMC: Devil May Cry of Darksiders 2. Maar aan de andere kant: liefhebbers van het genre zullen daardoor niet afgeschrikt worden.

Morele dilemma’s?

De game doet overigens nog wel een halfslachtige poging om een ethisch element aan de spelervaring toe te voegen, maar het spel slaagt er niet in om die dilemma’s vlees en bloed te geven. Zo kom je aan boord van een zwaar beschadigd Amerikaans slagschip waar je een bijzonder belangrijke databank moet redden. Onderweg kom je enkele opgesloten Amerikaanse collega’s tegen die zeker zullen verdrinken als je niet ingrijpt. Op zich een interessant dilemma: wat weegt zwaarder, je eigen geweten of de krijgsdiscipline? Helaas wordt deze keus nooit echt pregnant, omdat je deze collega’s helemaal niet kan bevrijden. Op die manier blijft het allemaal erg oppervlakkig.

China, Amerika en Rusland

De game speelt zich af in 2020, zes jaar na de gebeurtenissen van Battlefield 3. De politieke en militaire spanning tussen de Verenigde Staten en Rusland is om te snijden. Wat dat betreft lijkt de narrative een kruising tussen het in de gaming industry zo geliefde scenario van een ‘hete’ Koude Oorlog en een licht beangstigend commentaar op de huidige spanningen rond de Russische annexatie van de Krim. Derde partij op het wereldtoneel in Battlefield is China. Als de Chinese presidentskandidaat Jin Jie van het toneel verdwijnt, framt China onder leiding van admiraal Chang, Amerika als de boosdoener. Een wereldwijd conflict lijkt niet te stoppen, te meer daar Rusland zich bij China zal aansluiten tegen Amerika.

Open wereld

Tot zo ver niets nieuws onder de zon. En dat blijft. Als gamer neem je bezit van sergeant Daniel ‘Reck’ Recker, een Amerikaanse elitesoldaat, die zo’n beetje single handed de naderende Derde Wereldoorlog moet zien te vermijden. Dat doen je dan ook met flair. De game staat je als speler niet toe om ingrijpende beslissingen te nemen die de loop van het verhaal beïnvloeden, maar binnen de missies zelf heb je wel een hele grote vrijheid om zelf te kiezen hoe je het karweitje opknapt. Soms is een frontale aanval de enige en dus beste optie, soms is stealth veel beter en vaak genoeg een beetje van allebei. De scripted events zorgen voor de broodnodige vaart in het spel. Als je net met je medesoldaten een ruïne hebt ingenomen en nog even staat uit te blazen van het vorige gevecht, komt er een Chinese helikopter om de hoek die je doet rennen voor je leven.

Je moet er van houden, van dit soort battlefield simulations. Maar eerlijk is eerlijk: als je er van houdt, is de keuze voor Battlefield 4 veruit de beste die je op dit moment kan maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s