In februari werd de immense populaire game-app ‘Flappy Bird’ door de ontwikkelaar uit de Google en iTunes-winkels teruggetrokken. Het spel zou ‘te verslavend’ geweest zijn. Ik vond het vooral een verschrikkelijk irritant spel, maar met meer dan 50 miljoen downloads behoorde het spel tot een van de best verkochte apps ooit. In de consternatie rond ‘Flappy Birds’ kreeg ik de tip om de game-app ‘Badland’ te downloaden. Een gouden tip. Want hoewel ‘Badland’ van hetzelfde concept uitgaat als ‘Flappy Bird’ is de grafische uitvoering oneindig beter. Bovendien is de sfeer van het spel duister en zuigt het je als speler naar binnen.

‘Badland’ is, volgens de Finse maker Frogmind, een ‘atmospheric action side-scroller adventure game’. Een hele mond vol. Zelf vond ik het een zeer geslaagde combinatie tussen de app ‘Flappy Bird’ en de console-game ‘Limbo’. Net als in ‘Flappy Bird’ is het de bedoeling een figuurtje, in dit geval een zwart pluisje met twee schattige oogjes, door een dolhof van gevaren en vallen heen te loodsen. De sfeer van ‘Badland’ is – net als in ‘Limbo’ – duister te noemen. De achtergrond mag getekend zijn in schitterende landschappen-in-pasteltinten (zoals eerder de game ‘Braid’), maar de pluisjes en de vallen in de game worden in stemmig zwart-wit getoond. Het achtergrondverhaal van ‘Badland’ stelt echter, in tegenstelling tot ‘Limbo’ eigenlijk niets voor, een kwaal waar heel veel game-apps zeer heftig aan leiden. Wellicht is dat te wijten aan de relatieve jonge ontwikkeling van game-apps.

Pluisje

Net als bij ‘Limbo’ heb je als speler aan het begin geen enkel idee wat de bedoeling is: geen tutorial, geen introductie, geen uitleg. Gewoon spelen. De besturing is echter uitermate simpel. Met elke tik op het scherm slaat het pluisje zijn (haar?) zwarte vleugeltjes en vliegt even een stukje hoger. Dat simpele besturingsconcept maakt nog niet dat het makkelijk te spelen is. Mikken, timing en heel veel geduld zijn nodig om het spel door te komen. Tijdens het verloop van het spel duiken namelijk allerlei power-ups en collega-pluisjes op. Sommige power-ups maken je pluisje groter of juist kleiner, als een 21e eeuwse variant op ‘Alice in Wonderland’. En je collega-pluisjes klitten aan elkaar waardoor het nog moeilijker wordt iedereen veilig door het doolhof te loodsen.

Multiplayer

Ook is er een hilarische multiplayer-variant beschikbaar, maar daarvoor moet je wel een groot beeldscherm hebben. Tot vier spelers kunnen gezamenlijk op de game spelen. Elk bedient dan zijn eigen pluisje in een nietsontziende race naar de uitstreep. De Android-versie van de game is gratis, maar voor de iOS- en Blackberry-variant moet een bescheiden prijsje worden afgerekend. Je hebt dan wel de hele game en je hoeft je geen zorgen meer te maken over allerlei opties die je tijdens het spel moet vrijkopen. (Aanschaf via Badlandgame.com.)

Advertenties