Occulte spelletjes zoals het zogeheten ‘glaasje draaien’ zijn psychologische ongezond en inhoudelijk ‘kitsch’. Dat zegt cultuurtheoloog Frank Bosman dinsdag over de zaak rondom de vorig jaar vermoorde Dirk Post.

De 14-jarige jongen uit Urk werd met 47 messteken om het leven gebracht door een destijds 15-jarige plaatsgenoot, Jaap van der H. Die wilde Dirk Post vermoorden omdat Dirk een geheim van hem had doorverteld. Dat geheim was dat Van der H. ongeveer twee jaar eerder met andere kinderen een spel met een glaasje en een spiegeltje had gespeeld, ‘glaasje draaien’, en dat hij dacht dat daarbij een geest was opgeroepen en er een vloek over hem was gekomen.

Hij wilde niet dat dit geheim in de kleine Urker gemeenschap naar buiten zou komen en was bang te worden uitgelachen als bekend zou worden dat hij zich had beziggehouden met occulte zaken. Urk is een jonge, hechte en strenggelovige gemeenschap. ‘Op Urk’ zijn occulte spelletjes verwerpelijk en worden ze gezien als het werk van de duivel.

Wie glaasje draait of iets dergelijks, wordt in dat streng-religieuze milieu al gauw als ‘door de duivel bezeten’ beschouwd. Maar occulte spelletjes in verband brengen met een moord, zoals die op Dirk Post, is omgekeerde bewijsvoering. Een moord wordt niet gepleegd omdat iemand zich bezighoudt met occulte zaken, maar omdat iemand labiel is. Occultisme is geestelijk geen gezonde zaak”, aldus Bosman. Volgens de theoloog kan het iemands labiliteit versterken. „Daarom is het onverstandig. Als je je overgeeft aan iets wat groter is dan jezelf, moet je op je hoede zijn. Dat hogere kan van God zijn, met net zo goed van mensen. Er is veel onzin in de wereld te koop: mensen die zeggen over de grens van het graf contact te kunnen maken. Dat is echt onzin.”

Dirk Post zelf verklaarde twee weken voor zijn dood dat hij zich niet bezighield met occulte spelletjes. Dat zei de dominee van de familie Post eerder in een uitzending van de Evangelische Omroep, Uitgesproken.

Bron: Het ANP-bericht ‘Occulte spelletjes psychologisch ongezond’ werd op de volgende sites overgenomen: TelegraafAwokraki,Noordhollands DagbladTrouwEindhovens DagbladDe PersDe Limburger.

Advertenties