Machete is een gewelddadige spaghetti-western van Robert Roderiquez met halfnaakte gun babes, een onverslaanbare held en een gekruisigde priester. Desondanks kan Roderiquez’ film ook gezien worden als een aanklacht tegen het Amerikaans racisme op de grens van Mexico en Texas.

Machete is geschreven en geregisseerd door Robert Rodriguez op basis van een faketrailer bij de film Grid House, die hij samen met geweldsregisseur Quentin Tarantino in 2007 maakte. Bovendien figureerde Tarantino als gastregisseur in Roderiguez’ film Sin City (2005). Scriptinhoud en manier van filmen is bij beide heren bijna identiek: het zijn vaak uitvergrotingen van gewelddadige B-films uit de jaren tachtig.

‘Hakmes’

Roderiquez is er in geslaagd om een sterrencast bij elkaar te krijgen. Zo zien we onder andere Steven Seagal, Lindsay Lohan, Don Johnson en Robert De Niro in grotere of kleinere rollen. Toch is Machete een film in de beste spaghetti-western-traditie. Het verhaal is simpel, maar doeltreffend. Een onaangepaste Mexicaanse agent met de bijnaam ‘Machete’ (hakmes), gespeeld door Danny Trejo, raakt zijn vrouw en carrière kwijt tijdens de mislukte arrestatie van de Mexicaanse drugslord Torrez (Steven Seagal). Gekweld door schuld en vol van wraak passeert Machete de Mexicaans-Texaanse grens en gaat als onderbetaalde dagarbeider aan het werk.

‘Kakkerlakken’

En dan komt Roderquez’ sociale boodschap om de hoek kijken. Roderiquez is zelf in Amerika geboren, maar heeft Mexicaanse ouders. De Texaanse senator John McLaughlin (Robert De Niro) wil koste wat kost opnieuw gekozen worden. Hij maakt zich sterk tegen de illegale immigranten, die hij ‘tuig’, ‘vuilnis’ en ‘kakkerlakken’ noemt. Samen met red-neck Von Jackson (Don Johnson) gaat McLaughlin vaak op illegalenjacht, letterlijk. Von Jackson en zijn bende schieten iedere Mexicaan die ze in het grensgebied tegenkomen koelbloedig neer, inclusief kleine kinderen en zwangere vrouwen.

Emancipatie

Machete raakt zonder dat hij het eigenlijk wil, verzeilt in een soort emancipatie-oorlog van de Mexicaanse immigranten tegen hun onmenselijke behandeling. En zelfs de senator moet toegeven dat de Texaanse economie eigenlijk alleen nog maar kan floreren door de goedkope arbeiderskrachten uit het buurland. En zoals dat gaat in spaghetti-westerns, is ‘de wet niet automatisch rechtvaardig’. Machete leidt een privéleger van Mexicanen tegen de slechteriken.

Bad guys & babes

De op zich interessante en zeker actuele plotline over de Amerikaanse immigratieproblematiek raakt echter helemaal ondergesneeuwd door het obligate geweld. Mannen zijn er om vermoord te worden, en dat gebeurd dan ook ruimschoots. Vrouwen zijn om mee te slapen of om als war babes schaargekleed en met enorme wapens hordes bas guys af te slachten. Ook dat gebeurd ruimschoots.

Gekruisigde priester

De dominante religie in Mexico is het rooms-katholicisme, en ook Roderiquez vergeet niet daar iets mee te doen. Cheech Marin speelt de rol van een bekeerde crimineel die priester geworden is: dik, sigaren rokend en tot de tanden gewapend. Zijn biechtgesprekken neemt hij op, terwijl zes camera’s in de vorm van een kruis zijn kerk non-stop bewaken. Helaas (voor hem en voor de inmiddels toch een tikkeltje verveelde kijker) wordt hij al snel naar het voorbeeld van zijn Heer in zijn eigen kerk gekruisigd. Religie speelt een rol in Machete, maar veel meer dan sfeervolle eye Candy is het niet.

Al met al: erg leuk om te kijken (als je er van houdt), maar de film Machete beklijft niet, ondanks het interessante sociaal-maatschappelijk decor.

Bron: Deze recensie is gepubliceerd op KatholiekNederland.nl.