Southpark neemt in de nieuwste episode You have 0 friends het verschijnsel sociale media genadeloos op de hak. In sociale netwerken als Facebook wordt vriendschap gereduceerd tot status, en de sociale druk is op internet nog groter dan in real life.

Stan Marsh is de enige kid in town die geen profiel op Facebookheeft. Eric, Kenny en Kyle hebben wel een account. Ze zitten in dezelfde kamer terwijl ze druk bezig zijn elkaar digitaal te mailen, te ‘tikken’ (‘poke’), op elkaars berichten en foto’s commentaar te geven, en domme online games te spelen. Stan weet lang weerstand te bieden tegen de sociale druk om ook opFacebook aanwezig te zijn, maar als ‘verrassing’ hebben zijn vrienden een account voor hem gemaakt.

Sociale druk

Stan weigert om er actief mee aan de slag te gaan. Maar de sociale druk is meedogenloos. Achtereenvolgens smeken dan wel bedreigen Stans vader Randy, zijn vriendin Wendy, en later zelfs totaal onbekenden hem om Facebook-vrienden met hem te worden. Als Stan aan de druk bezwijkt, is er geen redden meer aan: hij ‘moet’ duizenden mensen ‘toelaten’ als vrienden, en is de hele dag bezig met het eindeloos commentaar leveren op stomme foto’s en filmpjes.

Stone en Parker zijn er wederom in geslaagd een genadeloze parodie te produceren over moderne omgangsnormen (of het gebrek daaraan). De makers van Southpark hekelen de sociale druk die het gebruik van ‘sociale media’ (ook ‘internet 2.0’ genoemd) met zich meebrengt. Ten eerste is er de druk om mee te doen. Wie geen profiel op FacebookHyves of LinkedIn heeft (of liefst een combinatie hiervan) ligt er helemaal uit. En als je dan eindelijk op één of meerdere communities aanwezig bent, wordt je gedwongen om er ook veel tijd aan te spenderen. Zo niet, lig je er (weer) uit.

‘Substitute friendship’

In de tussentijd is Facebook-verslaafde Kyle digitaal vrienden geworden met social outcast Kip, een puisterig en eenzaam joch. Kyle is Kips eerste en enige vriend. Kip verliest vervolgens volledig de realiteit uit het oog. Hij deelt elke scheet die hij laat met Kyle, en wacht urenlang op een minimale reactie van zijn ‘vriend’. Uiteindelijk neemt hij ‘Kyle’ mee naar de bioscoop door een notebook met diens geopend profiel naast hem op een stoel neer te zetten. Kips ouders zijn dolblij dat hun jongen nu eindelijk een “echte vriend” heeft gekregen, totaal onwetend over het ware karakter van die ‘vriendschap’, die met de klik van een muis kan worden verbroken.

Sociale media bergen het gevaar in zich dat offline-vriendschappen worden vervangen door online-varianten. Kip heeft überhaupt geen andere vrienden, dan die ene digitale. Eric, Kyle en Kenny delen nota bene dezelfde kamer, maar kiezen voor digitaal contact in plaats van feitelijk met elkaar te spelen. Alleen Stan ontrekt zich er (voorlopig aan) door te gaan gamen.

Devaluatie

Deze ‘substitue friendships’ (‘vervangende vriendschap’) dreigt uiteindelijk zelf tot een devaluatie van het begrip ‘vriendschap’ überhaupt te leiden. Als Kyle door medelijden bewogen vriendjes wordt met outcast Kip neemt gelijk een groot gedeelte van zijn andere vrienden de digitale benen. Wie een “uncool” vriendje heeft, raakt zelf ook sociaal besmet. Niemand wil (digitale) vrienden zijn, die vrienden is met een uncool iemand. Bovendien gaat het de Facebookers meer om de hoeveelheid vrienden (kwaniteit) dan om de diepgang van de individuele vriendschappen (kwaliteit). Zo wordt “vriendschap tot een afgeleide van status,” brult Stan ten einde raad.

Eric van zijn kant meent dat “de wereld nu eenmaal zo werkt” en dat sociale media “een geweldige plek zijn waar mensen van over de gehele wereld samenkomen om hun gedachten en ideeën te delen”. Terwijl hij dit roept klikt hij voorbij honderden namen van willekeurige chatters op Chatroulette. De oogst is louter zichzelf aftrekkende mannen. Droog merkt hij op: “If you want quality friends you have to go through the dicks first”. De oogst van deze ‘kwaliteistvrienden’ is echter één jochie dat belooft Kyle’s digitale boerderij op Facebook te bezoeken. Ook kwaliteit blijkt aan devaluatie onderhevig.

De enige oplossing lijkt een radicale ‘ontvriending’ door ‘digitale zelfmoord’: Stan wist zijn profiel. Resultaat: ‘u hebt 0 vrienden’.

Bron: Dit artikel is gepubliceerd op mediareligiecultuur.nl.