In dagblad Trouw (27-06-09) zegt vicevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, Arenda Haasnoot het volgende:

“Ik hoor dat veel dorpen of steden weer heksen in hun plaats hebben. Ze zijn aanwezig op strategische punten, waar ze hun invloed willen uitoefenen. Kinderprogramma’s staan bol van spoken, heksen en occultisme. Jonge meisjes zijn hiervoor vaak kwetsbaar. Kinderen raken in de ban van ’onschuldige’ filmpjes en doen mee aan spelletjes, zelfs zover dat er geesten worden opgeroepen, machten die gewoon bestaan. De indruk wordt gewekt dat het iets normaals en spannends is.”

In de Middeleeuwen werden ‘heksen’ (of wat daar voor door moest gaan) door christenen vervolgd omdat zij schuld hadden aan de perst, de massale sterfte van vee, het instorten van huizen en kerken en nog honderden andere gevallen van domme pech of nalatig gedrag als slechte hygiëne en ondeugdelijk onderhoud.

Nu de gevestigde kerken geconfronteerd worden met een nieuwe ramp (dramatische leegloop) haalt Arenda Haasnoot de Middeleeuwse boogy woogy man van stal. Met exact dezelfde ‘argumenten’ als haar Middeleeuwse voorgangers (‘strategisch plaatsen’, ‘beïnvloeding van de jeugd’, satanische rituelen) zoekt nota bene de vicevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland opnieuw naar een zondebok. Ze ontketent een nieuwe heksenjacht om de creatieve leegte en onmacht om nieuwe generaties te bereiken in haar eigen kerk te verdoezelen. Jammer.

Bron: Deze brief is gepubliceerd in Trouw.

Advertenties