Robbie Williams nieuwste cd Intensive Care zal ongetwijfeld een groot succes worden. Het cd-hoesje bevat een aantal hele bijzondere foto(trucages) met steeds in de hoofdrol Robbie zelf: Tarotkaarten.

Robbie Williams nieuwste cd Intensive Care zal ongetwijfeld een groot succes worden. Alles wat deze Engelse wonderboy aanraakt – of liever gezegd: zingt – of het nu oude fifties-klassiekers van Frank Sinatra zijn (Swing when you’re Winning) of keiharde popmuziek of een aangename mengeling van allerlei stijlen (zoals op deze laatste cd), het verkoopt. En goed ook!

Normaal gesproken wordt in deze rubriek Songs ingegaan op een specifiek nummer van een artiest, en vooral op de tekst die gezongen wordt. In deze bespreking is dat eens anders: niet een nummer, maar een hele cd; niet de tekst, maar de afbeeldingen staan centraal. Het cd-hoesje van Williams cd Intensive Care bevat namelijk een aantal hele bijzondere foto(trucages) met steeds in de hoofdrol Robbie zelf. De afbeeldingen lijken bijzonder veel op Tarotkaarten. En ook Williams zelf heeft desgevraagd bevestigd dat Tarot zijn inspiratiebron geweest is voor de cd: muziek, tekst en afbeeldingen.

Wat is Tarot eigenlijk?

Tarot is een set van 78 kaarten met symbolische afbeeldingen, afwijkend van de normale 52 speelkaarten. Een stok (set) Tarotkaarten bestaat uit Staven (of stokken), bokalen (of kelken), zwaarden en pentakels (of pentagrammen) – waarvan elk veertien (getallen 1 t/m 10 plus schildknaap, ridder, koning en koningin). Daarnaast kent de Tarot ook de zogenaamde Arcanen – kaarten met een sterk archetypische afbeelding.

De definitie van tarot verschilt. Sommige groepen noemen het een studie waarbij iemands toekomst wordt bekeken aan de hand van een vraag. Dit behoort tot de occulte studies. Anderen zeggen dat tarot een manier is om inzicht te krijgen in bepaalde problemen en vraagstukken.

De populairste uitvoering (desk) is de Rider-Waite, die begin 20e eeuw is ontworpen. Veel cursussen en boeken nemen deze desk als basis. Ook de Alister Crowley-desk is erg populair.

De meest bekende kaartleggingen zijn heden-verleden-toekomst en het Keltisch Kruis, waarbij 10 kaarten worden gelegd die meer verklaren over de oorzaak en achtergronden van het vraagstuk/de situatie, de invloed van derden en (eventuele) ontwikkelingen in de toekomst.

Symboliek

De Tarot heeft een complexe en rijke symboliek met een lange geschiedenis. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, is de oorsprong van deze symboliek niet verdwenen in de mist van de geschiedenis. Hieruit blijkt dat het occulte gebruik van (Tarot)kaarten niet een eeuwenlange geschiedenis hebben, maar van vrije recente aard zijn. Onder andere in de Duitse Romantiek kwam de belangstelling voor allerlei occulte zaken intens op, waaronder de belangstelling voor tarotkaarten.

Een van de bekendste staven (set van kaarten) bestaat uit personen en uit personificaties van krachten: de Dwaas, de Tovenaar, de Hoge Priesters (ookwel afgebeeld als en aangeduid als een vrouwelijk paus), de Keizerin, de Keizer, de Paus, Geliefden, Triomfwagen (bijvoorbeeld vlammende wagen die de profeet Elia naar de hemel zou hebben gevoerd aan het einde van zijn aards leven), Kracht, de Kluizenaar, het Rad van Fortuin, Rechtvaardigheid, de Gehangene, de Dood, de Verlijding, de Duivel, de Toren, de Ster, de Maan, de Zon, het Oordeel en de Wereld.

Interpretatie

Elke kaart heeft zijn eigen gecompliceerde en bediscusieerde betekenissen. Volgens een bepaalde interpretatie staat deze set kaarten voor de Reis van de Dwaas: een symbolische reis door het leven waarin de Dwaas alle obstakels overwint en wijsheid vergaart. Meestal worden de zwaarden geassocieerd met lucht, Staven met vuur, Bekers met water en Pentagrammen met de aarde. Samen maken ze de vier elementen. Ook numerologie speelt een belangrijke rol: getallen staan hierin voor bepaalde verborgen wijsheden. Tarot wordt vaak in een adem genoemd met astrologie, Pythagorese numerologie, de Kabbala, de I Ching en anderen.

Williams en zijn tarot

Bij dit stuk tekst staan de afbeeldingen uit de cd-hoes van Intensive Care afgebeeld. Wie goed kijkt, ziet honderd-en-één verwijzingen naar toratkaarten en -symbolen. Een leuke puzzel. Let ook op de woorden die afgebeeld staan: op elke windrichting staat er één, en tegenover elkaar staande woorden staan ook qua betekenis tegenover elkaar.

Bron: Deze ‘popexegese’ is eerder gepubliceerd op het weblog Geert-Meike.nl van de Katholieke Theologische Universiteit (KTU) te Utrecht.

Advertenties